DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Keskustan Kärnä: Lapsilisät pois vanhemmilta, jotka eivät rokota lapsiaan

1013858_10153808047754528_3691066192216526333_n

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä valmistelee lakialoitetta, jonka mukaisesti lapsilisän nostamisen edellytyksenä olisi sitoutuminen kansalliseen rokotusohjelmaan sekä säännöllisiin neuvolakäynteihin lapsen kouluikään saakka.

– Vastaava käytäntö on olemassa esimerkiksi Australiassa. On huolestuttavaa, että rokottamattomuus on Suomessa yleistymässä ja meillä on alueita, joilla rokotekattavuus on jopa alle 60 prosenttia. Rokottamaton lapsi ei ole ainoastaan itse vaarassa, vaan vaarantaa myös kaikki muut, koska mikään rokote ei anna sataprosenttista suojaa taudinaiheuttajia vastaan. Lapsen rokottamatta jättämistä voi perustellusti verrata pahoinpitelyn tai kuolemantuottamuksen yritykseen. Se on vastuuttomuutta, ei mitään muuta.

Kärnä korostaa, että aloitteessa on kyse ainoastaan perusrokotuksista. Uusien ja kokeellisten rokotteiden osalta on voitava aina päättää erikseen. Samoin on selvää, että lääketieteellisistä syistä rokotteista on voitava kieltäytyä. 

– Yleinen turvallisuus sekä kansanterveys on erittäin tärkeää ja rokottamattomuus on sille vakava riski. Aloitteen toinen osa koskee rikoslain muuttamista siten, että lapsen rokottamattomuudesta voidaan tuomita rangaistus lapsen huoltajille, mikäli lapsi itse tai joku muu kuolee, vammautuu tai sairastuu vakavasti rokottamattomuuden seurauksena. 

 Kärnä aikoo tuoda aloitteensa käsiteltäväksi ensi syksynä ja pyrkii keräämään siihen mahdollisimman monen kansanedustajan allekirjoituksen.

– Jokaisella lapsella on oltava oikeus turvalliseen lapsuuteen. On valitettavaa, että rokotteista liikkuu valtavasti väärää tietoa, jonka vuoksi rokottamattomuus yleistyy. Yhteiskunnan on näytettävä, miten tärkeää rokottaminen on ja vanhempien, jotka aikovat jättää lapsensa rokottamatta, on kannettava vastuu omasta päätöksestään.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRSIDENTINVAALIT 2018

PRSIDENTINVAALIT 2018