DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Keskustan Anttila: Tuottajat alistettu teollisuuden, kaupan ja EU:n torppareiksi?

Anttila, Sirkka-Liisa kesk

Anttila, Sirkka-Liisa kesk

Keskustan kansanedustaja, entinen maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila Kangasalalla 6.8 Karppilan tilan kotieläinpäivässä

Tuottajat alistettu teollisuuden, kaupan ja EU:n torppareiksi?

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) hiljattain julkaiseman selvityksen mukaan viljelijöiden tulot on laskeneet 40 %. Tämän ahdingon suurimmat syylliset ovat EU-Venäjäpakotteet ja vastapakotteet sekä ylituotanto. Ahdinkoa ovat pahentaneet EU- ja kansallisten tukien mittavat maksuviivytykset, joista nyt ollaan onneksi pääsemässä yli. EU:n maatalousneuvoston linjausten mukaan syksyllä olisi mahdollista maksaa suurempia tukiennakkoja, jotka viljelijöiden vakavassa talousahdingossa ovat täysin perusteltuja. Näistä huolimatta varsinkin velkaantuneilla tiloilla on suuria ongelmia selviytyä velvoitteistaan 40 % alemmalla tulotasolla. Siksi tarvitaankin monia erilaisia toimia tuottajien kuljettamiseksi tämän vakavan talousahdingon yli.

Syksyn lisäbudjettiin tarvitaan riittävä rahoitus ja mieluiten maatalouden kustannuksia alentamaan. Ministeriajaltani tiedän tarkkaan, että silloiset tuotantokohtaiset kansalliset EU-tuet jalostava teollisuus diskonttasi Suomessa tuottajahinnan alennuksina. Ruotsissa ei vastaavia tukia maksettu, mistä syystä suomalainen lihanjalostaja maksoi Ruotsissa ” juuri tuen verran” korkeampaa lihan tuottajahintaa! Siksi kysynkin, onko teollisuus diskontannut eli siirtänyt viljelijöiden tulevien tukien arvon tuottajahintojen alennuksiin? Tästä syystä kannattavuuden parantamiseksi on elinkeinon kustannuksiin puututtava veroja ja maksuja alentamalla, jotka hyödyttävät juuri tuottajaa eivätkä teollisuutta!

Samaan aikaan meillä S-kauppa käy halpuuttamiskampanjaansa tuottajien kukkarolla vaikka toisin kertoo julkisuuteen. Tulevan syksyn teollisuuden kanssa käytävissä ostoneuvotteluissa kauppa vaatinee 15-20 %:n alennusta sisäänostohintoihinsa teollisuudelta juuri halpuuttamistuotteissa. Todellisuudessa tuottaja maksaa halpuutuksen teollisuuden laskiessa tilityshintojaan kaupan halpuutuksesta johtuen.

Tästä syystä esitän, että lisäbudjettiin varattava riittävä rahoitus ohjataan alentamaan elinkeinon kustannuksia kuten erilaisia veroja ja maksuja, jotta kriisituki saadaan ohjatuksi tarkoitukseensa, viljelijän ahdinkoa helpottamaan. Tämän lisäksi tarvitaan pankeilta vastaantuloa velkojen maksuaikatauluihin sekä valtion takauksia ja lainojen järjestelyjä. Nyt koko elintarvikeketju pitää saada mukaan tuottajien ahdinkoa helpottamaan pankit mukaan lukien. Nyt on annettava tuottajille aikaa kriisinsä hoitoon.

Suomessa ruuan raaka-ainemarkkinoidenkin toiminnassa on hyvin erikoista se, että tuottajahintojen nousu muualla EU:ssa ei näy mitenkään Suomessa. Tuottajilla pitää tulevaisuudessa olla oikeus neuvotella teollisuuden kanssa siitä siivusta, joka elintarvikeketjun arvonlisästä kuuluu viljelijälle. Tuottajan täydellisestä alistamisesta teollisuuden, kaupan ja EU:n torppareiksi on päästävä eroon.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRSIDENTINVAALIT 2018

PRSIDENTINVAALIT 2018