DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

VAS Andersson: Koulutusleikkaukset peruttavissa pääomaverotusta nostamalla

Andersson, Li vas

Andersson, Li vas

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson eduskuntaryhmän kesäkokouksessa:

Koulutusleikkaukset peruttavissa pääomaverotusta nostamalla

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson esitti puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, että leikkaukset koulutukseen ja sosiaaliturvaan ovat peruttavissa nostamalla pääomaverotusta, uudistamalla osinkoverotusta sekä perumalla hallituksen hyvätuloisille lupaamat verokevennykset.

– Hallitus jatkaa tuloerojen kasvattamista. Tehdyt laskelmat kilpailukykysopimuksen vaikutuksista yhdistettynä hallituksen verokevennyksiin kertovat karua kieltä: kaikista suurituloisimmat hyötyvät eniten, pienituloiset eivät juuri lainkaan, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan kotitalouksista vähiten ansaitsevan kymmenyksen vuositulot eivät juuri muutu, mutta eniten tienaavan kymmenyksen vuositulot kasvavat noin 650 euroa vuodessa. Sosiaaliturvan varassa elävien, kuten työttömien, tulot pienenevät hallituksen leikatessa sosiaaliturvaa.

Vasemmisto esittää koulutuksen ja sosiaaliturvan leikkausten perumista. Leikkausten peruutus rahoitettaisiin nostamalla pääomaverotusta, yksinkertaistamalla osinkoverotusta, perumalla hyvätuloisille suunnattu perintö- ja lahjaverojen keventäminen sekä leikkaamalla ympäristölle haitallisia verotukia.

Verottamalla kaikkia osinkoja samaan tapaan kuin julkisesti noteerattujen yhtiöiden osinkoja kasvaisivat valtion verotuotot yli 250 miljoonalla.  Vasemmisto esittää myös ylempään pääomatuloveroluokkaan yhden prosenttiyksikön korotusta, jolloin pääomaveroista kertyisi valtion kassaan yhteensä 300 miljoonaa euroa enemmän.

Perintö- ja lahjaveroasteikkojen keventäminen sekä yrittäjävähennyksen peruminen säästäisi valtiolle 160 miljoonaa. Energiaveron palautuksesta valtio menettää vuosittain noin 200 miljoonaa verotuloja saamatta rahoilleen vastinetta.

Nämä verotukselliset uudistukset toteuttamalla sosiaaliturvaan ja koulutukseen tehdyt leikkaukset voitaisiin perua.

– Hallituksen kuripolitiikka on arvovalinta, ei pakko tai välttämättömyys. Suomen suunnan muuttaminen on mahdollista – ja välttämätöntä, Andersson linjaa.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRSIDENTINVAALIT 2018

PRSIDENTINVAALIT 2018