DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Väitös: Yhteinen talouslinja repi kokoomuksen ja SDP:n rivejä 80-luvulla

Kuvaaja: Hanne Salonen / Eduskunta

Kuvaaja: Hanne Salonen / Eduskunta

Ohjelmatasolla vastakkaisiin talousjärjestelmiin pyrkineet kokoomus ja SDP toteuttivat yhteistä talouspolitiikkaa ensimmäisen kerran Harri Holkerin hallituksessa 1980-luvulla. Puolueiden lähentyminen oli alkanut kymmenen vuotta aikaisemmin, kun pitkään oppositiossa ollut kokoomus siirtyi keskustaoikeistoon ja SDP luopui sosialisointivaatimuksistaan, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Valtiotieteelliseen tiedekuntaan tehty väitöskirja on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, miten toistensa yhteiskunnallisina vaihtoehtoina esiintyneet puolueet, kokoomus ja SDP, päätyivät yhteiselle hillityn markkinatalouden linjalle.  VTM Jouko Marttilan poliittisen historian väitöskirja Hillitty markkinatalous – Kokoomuksen ja SDP:n talouspoliittinen lähentyminen ja hallitusyhteistyö 1980-luvulla paljastaa kuinka talouspolitiikka kehittyi sotien jälkeen, ja millaisia sisäisiä paineita muutokset aiheuttivat puolueissa.

Holkerin hallituksen talouspolitiikka aiheutti hajaannusta puolueiden sisällä. Kokoomuksessa puheenjohtaja Ilkka Suomista haukuttiin kommunistiksi, ja SDP:n eduskuntaryhmässä vaadittiin valtiovarainministeri Erkki Liikasen erottamista. 

Koivisto painosti puolueita hallitukseen

Presidentti Mauno Koivisto halusi lieventää oikeiston ja vasemmiston vastakkainasettelua painostamalla kokoomusta ja sosialidemokraatteja yhteiseen hallitukseen.

– SDP:n ja keskustan perinteinen punamultayhteistyö oli umpikujassa Kalevi Sorsan ja Paavo Väyrysen huonojen henkilösuhteiden seurauksena, mutta Koiviston sanelu ei sinipunahallituksen talouspoliittista linjaa synnyttänyt, Marttila sanoo.

Euroopassa oli siirrytty sääntelytaloudesta kohti kilpailutaloutta. Uusliberalismi ei saanut jalansijaa Suomessa, vaikka rahoitusmarkkinoiden vapauttamista on siihen suuntaan tulkittu.

– Kokoomus ja SDP valitsivat linjakseen hillityn markkinatalouden, jossa keskitetty sopimusjärjestelmä ja laajat vakautusratkaisut säilyivät keskeisinä talouden ohjailun välineinä, Marttila toteaa.  

VTM Jouko Marttila väittelee 3.11.2016 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta “Hillitty markkinatalous – Kokoomuksen ja SDP:n talouspoliittinen lähentyminen ja hallitusyhteistyö 1980-luvulla”. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33.

Vastaväittäjänä on professori Vesa Vares Turun yliopistosta ja kustoksena professori Pauli Kettunen.

Väitösjulkaisu

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRSIDENTINVAALIT 2018

PRSIDENTINVAALIT 2018