DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Keskustanuoret: Kilometrien laskuttaminen liikenteessä jakaa Suomen kahtia

kenu_1sijainen

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) julkisti tänään Liikenteen väylärahoituksen selvityksen. Paljon kohua herättänyt selvitys piti sisällään useita parannus- ja uudistusehdotuksia, mutta liikenteen kilometrihinnoitteluun ei voida mennä.

Selvityksessä ehdotettiin sekä aikaan perustuvaa hinnoittelua että kilometriperusteista hinnoittelua. Kilometrien laskuttaminen tallaa alueellisen tasa-arvon varpaille, sillä pitkät etäisyydet tulevat syrjäseuduilla asuville kalliiksi ja vaihtoehtoa julkisista palveluista ei ole saatavilla kaikkialla. On selvää, että kilometrien hinnoista syntyisi nopeasti aluepoliittinen kiistakapula. Liikenneverkon aikaan perustuva kiinteä maksu puolestaan kohtelee tasa-arvoisemmin koko Suomea.

Kilometriperusteinen hinnoittelu lamauttaisi myös työllistymistä, sillä pitkät työmatkat leikkaisivat työnteon kannattavuutta alueilla, joissa julkinen liikenne ei ole vaihtoehto. Työvoiman liikkumista on toki mahdollista helpottaa työmatkakuluvähennystä nostamalla, mutta se ei helpota pitkien etäisyyksien maksutaakkaa silloin, kun perhe vie lapsia harrastuksiin tai matkustaa esimerkiksi lähimmälle terveyskeskukselle. Keskustanuoret toivovat liikennekulttuuriin jakamistaloutta, mutta julkinen liikenne ei vielä toimi riittävällä tavalla, jotta arki mahdollistuisi kaikkialla Suomessa ilman omaa autoa.

Kilometrihinnoittelu ei ole uusi esitys, sillä jo entisen liikenneministerin Merja Kyllösen (vas) tilaamassa Ollilan työryhmän raportissa ehdotettiin kilometriveroa. Kilometrivero ei saanut kannatusta tuolloinkaan, eikä sitä tule edistää nytkään. Sen sijaan on hyvä, että selvityksessä autoilun verotus kannustaa yhä enemmän ympäristöystävällisiin valintoihin, eli vähäpäästöisten autojen hankintaan ja biopohjaisten polttoaineiden käyttöön. Keskustanuoret esittää, että polttoaineveron kevennykset painotetaan biopolttoaineisiin, joka toisi esimerkiksi biokaasun ja biodieselin hinnan kilpailukykyiseksi.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRSIDENTINVAALIT 2018

PRSIDENTINVAALIT 2018