DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Suuri valiokunta keskusteli kauppapolitiikan ajankohtaisista kysymyksistä

debaattibanneri

Suuri valiokunta käsitteli kokouksessaan 15. helmikuuta EU:n kauppapolitiikan yleistä suuntaa ja ajankohtaisia kysymyksiä. Valiokunnan kuultavana oli ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.)

EU:n kauppapolitiikan viime vuodet ovat olleet haasteellisia, ministeri Mykkänen totesi. Kansainvälisen tilanteen kehitys, mm. Yhdysvaltain uuden hallinnon kauppapolitiikan tuleva suunta, merkitsee Mykkäsen mukaan epävarmuustekijöitä.

Samalla Mykkänen toivoi, että haasteellinen tilanne yhdistää Eurooppaa vapaakaupan taakse. EU:lla on tänä vuonna hyvä mahdollisuus edistää vapaakauppaa esimerkiksi Japanin, Intian, Kiinan ja Mercosurin kanssa.

Valiokunnan keskustelussa käsiteltiin mm. EU:n ja Yhdysvaltain pitkään neuvotteleman kauppasopimuksen (TTIP) tilannetta ja sopimukseen kohdistettua arvostelua. Ministeri Mykkäsen mukaan osapuolten välillä on edelleen merkittäviä näkemyseroja, eikä nopeaa etenemistä ole nykyisessä tilanteessa nähtävissä. Mykkäsen mukaan on harkittava, voidaanko kaupan esteitä Yhdysvaltain kanssa purkaa pienemmissä kokonaisuuksissa.

Keskustelua käytiin myös Suomen ja EU:n muista kauppasuunnista. Esillä olivat tilanne Venäjän-pakotteiden ja vastapakotteiden suhteen, mutta myös mahdollisuudet Afrikassa. Mykkäsen mukaan maat esimerkiksi Itä-Afrikassa etenevät hyvin eri tahtiin, mutta kaupan ehtojen pidempiaikainen järjestely alueelle olisi tarpeellinen sekä kaupan että kehityksen näkökulmasta.

Suuri valiokunta kokoontuu seuraavan kerran perjantaina 17. helmikuuta, jolloin aiheena on mm. tulevan Ecofin-neuvoston valmistelu.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRSIDENTINVAALIT 2018

PRSIDENTINVAALIT 2018