DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Marokon puhemies Suomeen

debaattibanneri

Marokon parlamentin ylähuoneen puhemies Abdelhakim Benchamach vierailee Suomessa 8.–10.3. eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan kutsusta. Marokon valtuuskuntaan kuuluu myös varapuhemies Naila Mia Tazi sekä kaksi naisparlamentaarikkoa.

Vieraat tapaavat puhemies Lohelan lisäksi muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön, ulkoministeri Timo Soinin (ps.), perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) sekä eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Harri Jaskarin (kok.).

Marokon valtuuskunta tapaa myös Elikeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen, koska yrittäjyys on yksi vierailun teemoista. Varapuhemies Tazi on myös Marokon EK:ta vastaavan liiton CGEM:n viestintävaliokunnan puheenjohtaja.

Marokkolaiset tutustuvat myös suomalaiseen terveysteknologian osaamiseen Health Capital Helsingin vieraina sekä käyvät Espoossa luontokeskus Haltiassa. Sään salliessa ohjelmassa on myös nokipannukahvit nuotiolla.

Suomalaisen yrittäjyyden, terveysteknologian, innovaatio-osaamisen ja luonttomatkailun lisäksi vierailun tärkeitä teemoja ovat tasa-arvo ja Marokon demokratiakehityksen tukeminen. Puhemies Maria Lohela valtuuskuntineen vieraili viime toukokuussa Tunisiassa ja Marokossa. Myös tuolloin naisten osallistuminen, suomalaisyritysten vientimahdollisuudet ja Pohjois-Afrikan demokratiakehityksen tukeminen olivat näkyvästi esillä.

Vuonna 1963 syntynyt puhemies Benchamach on valtiotieteiden ja valtiosääntöoikeuden professori. Opiskeluaikoinaan hän oli poliittisesti aktiivinen vasemmistolainen ja istui siksi myös vankilassa. Akateemisella urallaan hän on tutkinut erityisesti poliittista islamia ja tullut tunnetuksi nykyisen pääministeripuolueen arvostelijana.

Puhemies Benchamachin ja varapuhemies Tazin ohella valtuuskuntaan kuuluvat Amal El Amri ja Rajae Kessab, jotka edustavat marokkolaisia palkansaajajärjestöjä.

Marokon ylähuoneen 120 jäsentä valitaan välillisillä vaaleilla, joissa valitsijoina toimivat maan eri alueiden, liike-elämän sekä työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen edustajat.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRSIDENTINVAALIT 2018

PRSIDENTINVAALIT 2018