DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

VAS Sarkkinen kysyy ministeriltä Metsähallituksen hakkuista Oulujärvellä

18033341_1490248501007903_5220992247338889787_n

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) jätti kirjallisen kysymyksen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk) koskien Metsähallituksen kyseenalaisia hakkuita Oulujärven retkeilyalueella. Metsähallitus suunnittelee mittavia hakkuita Oulujärven retkeilyalueella Kuostonsaaressa ja Kaarresalossa. Hakattavan metsän joukossa on jopa 200-vuotiasta metsää. Hakkuut on tarkoitus aloittaa lähiviikkoina.

– Puoli vuotta sitten Oulujärven Ärjänsaaressa keskeytettiin UPM:n hakkuut ja valtio osti saaren, jotta luontoarvot säilyisivät ja jotta retkeily ja virkistys voivat jatkua. On erittäin ristiriitaista, että nyt valtio itse on tekemässä samankaltaisilla luonnon ja retkeilyn kannalta arvokkailla saarilla mittavia hakkuita, Sarkkinen sanoo.

Retkeilyalueen perustamissäädöksen mukaan Oulujärven retkeilyalueella metsien käsittely ja muut toimenpiteet on toteutettava niin, että alueen erityispiirteet säilyvät ja metsien käsittely sopeutuu maisemaan. Nyt suunnitellut hakkuut ovat kuitenkin hyvin laajamittaisia, eivätkä säilyttäisi alueen erityispiirteitä, kuten harjuluontoa ja luonnonmetsiä. Kaarresalon ja Kuostonsaaren metsistä suuri osa täyttää boreaalisen luonnonmetsän määritelmän. Luonnonsuojelulaki kieltää Oulujärven Natura-alueella suojeltujen boreaalisten luonnonmetsien heikentämisen.

– Kaarresalon saari suojeltiin Metsähallituksen omalla päätöksellä hakkuilta vuonna 2001, mutta nyt suojelupäätös on yhtäkkiä peruttu. Onko Kaarresalossa tapahtunut jotain joka oikeuttaa suojelupäätöksen perumisen vai onko kyse vain Metsähallituksen tarpeesta täyttää kovat hakkuutavoitteensa hinnalla millä hyvänsä, Sarkkinen kysyy.

Sarkkinen kysyy kirjallisessa kysymyksessään:

Miksi Metsähallitus on purkanut oman suojelupäätöksensä ja suunnittelee mittavia hakkuita Natura-verkostoon ja Unescon Geopark-verkostoon kuuluvilla Oulujärven retkeilysaarilla?

Miten hallitus suhtautuu erilaisten suojelu- retkeilyalueiden perustamispäätösten vastaisiin hakkuusuunnitelmiin?

Johtavatko Metsähallituksen hakkuu- ja tuloutustavoitteet ylimitoitettuihin ja luontoarvojen kannalta kyseenalaisiin hakkuisiin?

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRSIDENTINVAALIT 2018

PRSIDENTINVAALIT 2018