DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

VAS Sarkkinen: Maksuton ehkäisy nuorille olisi kansanterveysteko

picture-149806-e612079dea240db2c8f6eeb5e701930b

Hanna Sarkkinen: Maksuton ehkäisy nuorille olisi kansanterveysteko

Vasemmistoliiton kansanedustaja, eduskunnan väestö- ja kehitysryhmän puheenjohtaja, Hanna Sarkkinen esittää kaikille alle 25-vuotiaille nuorille maksutonta ehkäisyä. Sarkkinen on tehnyt vuonna 2016 lakialoitteen, jossa esitetään kaikille kunnille velvollisuutta järjestää alle 25-vuotiaille nuorille maksuttoman ehkäisypalvelut.

–Maksuton ehkäisy nuorille olisi kustannustehokas kansanterveysteko. Se vähentäisi ei-toivottuja raskauksia, abortteja, seksitauteja ja sosiaalisia ongelmia. Ehkäisypalvelujen tarjoamisen ohella nuoret saisivat ammattilaisilta oikeaa tietoa ja neuvontaa seksuaaliterveyskysymyksissä, Sarkkinen toteaa.

Monet Suomen kunnat tarjoavat jo maksutonta ehkäisyä nuorille ja kuntakokemukset ovat olleet positiivisia. Esimerkiksi Raumalla, Tervolassa ja Vantaalla on ollut eriasteisia maksuttomia ehkäisypalveluja ja Helsingissäkin asiaa pohditaan.

–Kuntakokemusten valossa maksuton ehkäisy nuorille maksaa itsensä rahallisesti takaisin, kun nuoret ovat terveempiä ja kun tulee vähemmän ei-toivottuja raskauksia. Olisi tärkeää, että maksuton ehkäisy saataisiin tasa-arvoisesti kaikille Suomen nuorille. Erityisesti asia koskettaa tyttöjä, joille ehkäisykustannukset usein kasaantuvat. Maksuton ehkäisy hyödyttäisi erityisesti vähävaraisten perheiden nuoria ja kaikissa hyväosaisissakaan perheissä nuoret eivät kehtaa pyytää vanhemmilta rahaa ehkäisyyn, Sarkkinen jatkaa.

Tänään vietetään maailman ehkäisypäivää. Ehkäisypäivä on maailmanlaajuinen teemapäivä, jonka tarkoituksena on nostaa esille ehkäisy- ja perhesuunnittelupalveluiden saatavuuden tärkeyttä globaalisti. Maailmassa on edelleen noin 214 miljoonaa naista ja tyttöä, jotka eivät saa tarvitsemaansa ehkäisyä.

–Oikeus ehkäisyyn on ihmisoikeus, joka ei valitettavasti kaikkialla maailmassa toteudu. Vaikka meillä Suomessakin on petrattavaa, ovat asiat meillä monella tavalla kuitenkin hyvin. Erityisesti kehitysmaissa ehkäisyn saavuttamattomuus haittaa naisten ja tyttöjen koulunkäyntiä ja terveyttä ja on merkittävä este tasa-arvon toteutumiselle, kun naiset eivät saa päättää omasta kehostaan ja lapsiluvustaan. Onkin tärkeää, että ehkäisyn saatavuus ja seksuaali- ja lisääntymisterveys ovat myös Suomen kehityspolitiikan keskiössä, Sarkkinen sanoo.

Eduskunnan väestö- ja kehitysryhmä, Väestöliitto ja Bayer järjestävät tänään eduskunnassa Maailman ehkäisypäivän seminaarin ”Samat oikeudet, eri haasteet”.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018