DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kokoomuksen Pia Kauma: Puoli miljoonaa suomalaista ulosotossa – pikavipit saatava kuriin

-4DQFUbv_400x400

Ulosottotapausten määrä on kasvanut tasaisesti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2017 ulosoton asiakkaiksi joutui noin puoli miljoonaa suomalaista, kun vielä vuonna 2008 tapauksia oli noin 50 000 vähemmän. Suurin osa ulosottoasioista liittyy veroihin ja julkisiin maksuihin, mutta muut yksityisoikeudelliset asiat, joiden alle pikavipitkin kuuluvat, muodostavat jo noin 30 prosenttia tapauksista.

“Pikavippien aiheuttamiin ongelmiin yritettiin puuttua vuonna 2013, jolloin alle 2000 euron luotoille asetettiin korkokatto. Luottoja myöntävät yritykset ryhtyivät kuitenkin kiertämään korkokattoa tarjoamalla esimerkiksi 2000 euron suuruisia joustoluottoja, joihin korkokatto ei päde ja todelliset vuosikorot nousevat tyypillisesti reippaasti yli sadan prosentin”, avaa kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma.

Velkaantumistahti näkyy myös Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tilastoissa vuodelta 2016.

“Yksittäisten luottojen lainamäärä on noussut korkokaton asettamisen jälkeen keskimäärin 276 eurosta noin 427 euroon. Päättäjänä näitä lukuja ei voi tulkita muuten kuin siten, että järjestelmää on syytä korjata hyvin pikaisesti”, huomauttaa Kauma.

Oikeusministeriö on vuoden 2017 lopulla käynnistänyt selvityksen positiivisesta luottorekisteristä, josta luotonantajat voisivat nähdä henkilön velat ja tulot. Näin mahdollinen ylivelkaantuminen huomattaisiin ajoissa ja se voitaisiin estää. Kauman mukaan on hyvä ajatus, että luotonmyöntäjillä on riittävät keinot asiakkaan maksuvalmiuden arviointiin. Tämä tukee tervettä luotonantoliiketoimintaa. Kuitenkin myös muita toimenpiteitä tarvitaan.

“Ylivelkaantuminen on vaikea yhteiskunnallinen ongelma, johon tulee vaikuttaa monipuolisilla keinoilla. Pikavippien sääntely on tärkeä keino ongelman ennaltaehkäisyn kannalta, mutta tarvitsemme myös keinoja jo ylivelkaantuneiden auttamiseen. Esimerkiksi kynnystä hakeutua talous- ja velkaneuvonnan palvelujen piiriin tulisi madaltaa. Yksi keino tässä voisi olla riittävien resurssien turvaaminen”

“Pikavipit ovat myös kasvatuksellinen haaste. Kouluissa tulisi opiskella nykyistä laajemmin henkilökohtaiseen taloudenhoitoon liittyviä asioita, jotta tietoa olisi riittävästi tarjolla. Kuluttajaliitto on vaatinut myös kieltoa pikavippien mainonnalle, mikä varmasti osaltaan hillitsisi ihmisten ajautumista hallitsematomiin velkakierteisiin”, Kauma päättää. 

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018