DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kokoomuksen Satonen demareiden sosiaaliturvamallista: Vaikeisiin kysymyksiin ei saatu vastauksia

9EGbLSRP

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen suhtautuu kahtiajakoisesti SDP:n esitykseen sosiaaliturvan uudistamisesta.

– Demarit liittyvät yleisturvamallillaan yleistukirintamaan kokoomuksen, sinisten ja kristillisten joukkoon. Positiivista on se, että demarit haluavat yksinkertaistaa sosiaaliturvaa yhdistelemällä eri tukimuotoja yhdeksi uudeksi tueksi, joka on syyperusteinen. Demarit ottavat mallillaan selkeää hajurakoa opposition muiden vasemmistopuolueiden, vihreiden ja vasemmistoliiton, ajamaan vastikkeettomaan perustuloon, Satonen pohtii.

Satosen mukaan pohjoismainen hyvinvointiajattelu perustuu ajatukseen, että jokaisen toimeentulo turvataan kaikissa elämän tilanteissa, mutta turvan vastineeksi on osallistuttava työmarkkinoille kykyjensä mukaan. Tuen vastikkeellisuus on keino ylläpitää hyvää perusturvaa ilman, että työnteon kannustimet merkittävästi heikkenisivät.

– Vaikeisiin kysymyksiin ei saatu valitettavasti vastauksia. Asumistukien uudistamiseen ei otettu kantaa, työtulojen ja sosiaaliturvan joustava yhdistely jäi epäselväksi eikä euromääräisiä vaikutuksia avattu edes suurpiirteisesti, Satonen harmittelee.

Tiedotteessa SDP toteaa mallistaan, että ihmisen laiminlyödessä palvelusuunnitelman tai kieltäytyessä tarjotusta työpaikasta etuutta voidaan leikata. Jokaisella olisi myös velvollisuus pyrkiä kohti kokoaikaista työntekoa. Satosen mukaan elementit ovat välttämättömiä, jotta kannustavuudesta voidaan pitää kiinni. Tiedotustilaisuudessa Rinne kuitenkin toisteli, että SDP:n mallissa kenenkään tukea ei leikata.

– Nyky-SDP korostaa ihmisten oikeuksia, mutta jättää velvollisuudet sivulauseeseen tai kokonaan mainitsematta. Mihin menneisyyden hyvinvointivaltion rakentajan työlinja ja taskulaskin ovat kadonneet? Minulla on Rinteelle yksinkertainen kysymys: paljonko demareiden mallissa passiivisuuden seurauksena leikattu takuutaso on?, Satonen kysyy.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018