DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Suomen ja Viron hallitukset yhteiseen historialliseen juhlakokoukseen Tallinnaan

city-view-of-tallin

Suomi ja Viro pitävät molempien maiden satavuotisjuhlavuotisuutensa kunniaksi yhteisen hallitusten välisen juhlakokouksen Tallinnassa 7. toukokuuta. Suomen hallitus vierailee Tallinnassa pääministeri Juha Sipilän johdolla ja tapaa Viron pääministeri Jüri Rataksen johtaman hallituksen.

Suomen ja Viron hallitusten yhteinen kokous on ensimmäinen maiden historiassa, ja siinä käsitellään molemmille maille tärkeitä yhteisiä kysymyksiä kuten liikenneyhteyksiä, digitaalisia yhteyksiä, kieli- kulttuuri ja koulutuskysymyksiä sekä yhteisiä kysymyksiä EU:ssa.

– Viro ja Suomi ovat toisilleen kaksi aivan erityistä maata. Meidän välillämme on vahva side. Haluamme kulkea yhdessä eteenpäin ja entisestään tiivistää yhteistyötämme molemmille tärkeissä asioissa. Kummankin maan satavuotisuuden täyttyminen on oikea hetki historiallisen juhlakokouksen järjestämiseen, pääministeri Sipilä sanoo.

Viro juhli omaa satavuotisuuttaan keväällä 24. helmikuuta. Suomen itsenäistymisen satavuotisuutta juhlittiin viime vuonna itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.

Kokous on monella tapaa ainutlaatuinen ja historiallinen. Toisen maan kanssa pidetty yhteinen hallituksen kokous on Virolle laatuaan ensimmäinen. Suomi taas kokoontuu ensimmäistä kertaa hallituksena Suomen rajojen ulkopuolella. Suomi ja Ruotsi pitivät hallitusten yhteisten kokouksen Hämeenlinnassa vuonna 2009. Silloin vietettiin suomalaisen hallinnon 200-vuotisjuhlavuotta.

Yhteiskokouksessaan maiden hallitukset työskentelevät neljän asiakokonaisuuden parissa. Liikkuvuuden ja liikenneyhteyksien kohdalla keskustellaan maiden välisten yhteyksien kehitysnäkymistä, raideyhteyksistä sekä Suomen ja Viron välisen tunnelin mahdollisuuksista. Yhteisten tietovarantojen hyödyntäminen ja uudet yhteistyöalueet ovat keskiössä digitaalisia yhteyksiä koskevassa keskustelussa. Koulutuksen ja kulttuurin alueella tarkastellaan muun muassa kansainvälistä koulutusyhteistyötä. Neljäntenä aiheena hallitukset keskustelevat Euroopan kehityksestä ja siitä, kuinka Euroopan unioni voi edistää yhteistä kestävää kasvua.

– Uskon että näillä neljällä osa-alueella meillä on mahdollisuus mennä nopeasti eteenpäin ja syventää yhteistyötämme. Esimerkiksi vilkas keskustelu tunnelista kuvaa sitä, kuinka paljon meillä on jokapäiväistä kanssakäymistä keskenämme. Itse näen vielä suuria hyödyntämättömiä mahdollisuuksia yhteisissä digitaalisissa palveluissa ja tietojenvaihdossa, pääministeri Sipilä toteaa.

Tallinnassa samana päivänä kokoontuvat myös kansliapäälliköt molemmista maista omaan juhlakokoukseensa. Viro esittelee poikkihallinnollista yhteistyötä ja yhtenä valtioneuvostona toimimista. Lisäksi kansliapäälliköt osallistuvat yhteiselle lounaalle hallitusten kanssa.  

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018