DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Vihreiden Touko Aalto: Hallituksen sote-malli tarvitsee kuusi korjausta

keskisuomi_aalto-full-8

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto vaatii hallitusta joko korjaamaan sote-mallinsa tai heittämään hanskat tiskiin. Aallon mukaan hallituksen sote-esitys tarvitsee kuusi korjausta.

– Jos hallituksen malli karahtaa kiville, on syy hallituksen huonon mallin – ei perustuslakivaliokunnan tai muidenkaan valiokuntien. Hallituksen sote-esitys vaarantaa suomalaisten palvelut ja uhkaa lukita huonon tilanteen pitkälle tulevaisuuteen, Aalto sanoo.

Perustuslakikysymykset eivät ole hallituksen ainoa ongelma. Aallon mukaan hallituksen sote-malliin on tehtävä kuusi korjausta. 

– Jos nykyinen hallitus ei näitä korjauksia kykene tekemään, on sen syytä luovuttaa ja antaa tehtävä niille, joita eivät huonot lehmänkaupat sido, Aalto sanoo.

Aallon kuuden kohdan lista on seuraava:

1. Uudistuksen tavoitteet romuttava, sosiaali- ja terveyspalvelut yksityisille markkinoille avaava valinnanvapauden markkinamalli poistettava.

2. Maakunnille siirrettävät muut tehtävät (muut kuin sosiaali- ja terveyspalvelut ja nykyisten maakuntaliittojen tehtävät) lykättävä uudistuksen myöhemmissä  vaiheissa tarkasteltaviksi, jotta uudistus pystytään toteuttamaan vaiheittain ja hallitusti.

3. Maakuntien verotusoikeutta ja siirtymistä monikanavaisesta rahoituksesta yksikanavaiseen alettava välittömästi valmistella.

4. Maakuntien valtionrahoitukseen sisäänrakennettu, palvelut vaarantava pakkoleikkuri on poistettava. Valtionrahoituksen kriteerit tarkistettava sen varmistamiseksi että ne huomioivat eri alueiden väestölliset haasteet.

5. Tilaaja-tuottaja-mallin, joka nostaa hallinnollisia kustannuksia ja tekee maakunnille vaikeaksi vastata palvelujen kokonaisuudesta ja integraatiosta, edellyttämisestä luovuttava.

6. Ensimmäiset maakuntavaalit siirrettävä pidettäväksi aikaisintaan kevään 2019 eduskuntavaalien yhteydessä. Uudistuksen toimeenpanoa vastaavasti lykättävä, jotta vaaleilla valitut päättäjät ehtivät tehdä huolellisesti tarvittavat päätökset.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018