DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen: Puhemiehenä kunnioitan eduskunnan päätöstä

Puhemies Anu Vehviläisen lausunto 26.6.2020:

Kansanedustajan asemasta säädetään perustuslaissa. Perustuslaki takaa kansanedustajalle erityisen aseman, jonka tavoitteena on turvata kansanedustajan mahdollisuus täysimittaisesti hoitaa edustajantointaan. Yhtenä esimerkkinä erityissääntelystä on juuri käyty äänestys syytesuojasta.

Haluan korostaa sitä, että käydyssä äänestyksessä ei äänestetty siitä, olivatko Mäenpään käyttämät sanat rangaistavia vai ei.

Aloitettuani puhemiehenä korostin jokaisen kansanedustajan velvollisuutta ”..esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä…” (perustuslaki 31§).

Perustuslaissa tämä vaatimus on samassa pykälässä kansanedustajan puhevapauden kanssa. Vakaan ja arvokkaan esiintymisen vaatimus on sovitettava, ja sovitettavissa, yhteen sananvapauden kanssa.

Myös vaikeista, kansaa ja kansanedustajia jakavista asioista on voitava keskustella avoimesti. Reipas ja räväkkäkin kielenkäyttö on mahdollista ilman kenenkään loukkaamista.

Meillä kaikilla on aina parannettavaa siinä, miten sanamme asetamme ja miten suhtaudumme toiseen, meille tuntemattomaan. Yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri on usein polarisoivaa ja kielenkäyttö rajuakin, mutta eduskunnassa meidän tulee säilyttää korkeat eettiset vaatimukset omaa toimintaamme kohtaan.

Toivon että tämä  kaikkiaan yli vuoden kestänyt prosessi on osaltaan kirkastanut sitä, että perustuslain vaatimus kansanedustajan vakaasta ja arvokkaasta esiintymisestä on meitä kaikkia velvoittava säädös.

Tapaus Mäenpään käsittely eduskunnassa on päättynyt.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018