11401478_1014050621946993_3359800564367963225_n

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoi Porissa, että Vihreiden syksyn tavoitteena on torjua hallituksen kaavailemat jättileikkaukset ammattikoulutukseen. Vihreät tarjoaa elinkeinojen ja sosiaaliturvan uudistamisen tien vaihtoehdoksi hallituksen leikkauspolitiikalle.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö nosti Porin SuomiAreenalla 12.7. pitämässään puheessa esiin hallituksen suunnitelmat leikata rajusti ammattikoulutuksesta.

– Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi valintansa jälkeen, että “koulutuksesta ei saa enää leikata”. Se ei ole totta. Valtaosa hallituksen koulutusleikkauksista on vasta edessä, eikä kokoomuksella ole aikomustakaan esittää niiden perumista. Sama koulutusvastainen linja on jatkumassa, Niinistö sanoi linjapuheessaan.

– Nyt kun korkeakoulut on jo pantu polvilleen, ja tuhannet ihmiset menettävät työnsä, vuorossa ovat muut koulutusasteet. Ammattikoulutukseen ollaan kohdistamassa neljännesmiljardin säästöt. Se on suhteellisesti enemmän kuin mistään muusta koulutusasteesta. Tämä tehdään uudistamisen nimissä. Mutta Sipilän hallituksen aikana olemme oppineet ainakin yhden asian: sille uudistaminen on yhtä kuin leikkaus, Niinistö totesi.

Niinistön mukaan ensi vuoden leikkaukset toteutetaan lähinnä opettajien ja toimipisteiden määrää vähentämällä ja koulutustarjontaa supistamalla.

– Kyse on kovasta leikkauksesta suomalaiseen ammatilliseen osaamiseen. Kyse on kovasta leikkauksesta nuortemme tulevaisuuteen, Niinistö sanoi.

Ammattikoulutus tarvitsee rohkeaa uudistamista. Digitalisaatio, robotisaatio ja automatisaatio etenevät huimaa vauhtia. Se tarkoittaa valtavaa muutosta tapaamme tehdä työtä. Harvalla alalla voi tulevaisuudessa pärjätä enää yhden perustutkinnon voimin. Ammattitaito ja osaaminen tarvitsevat jatkuvaa kehittämistä.

Niinistön mukaan tällaista uudistusta ei tehdä leikkaamalla. Kymmenen prosentin leikkaus ammattikouluista tarkoittaa, että koulutusverkko peruskoulunsa päättäneille 15-vuotiaille nuorille joutuu lujille. Samaan aikaan yhteiskuntatakuu on murenemassa, työvoimakoulutus supistuu neljänneksellä muutamassa vuodessa.

– Tämä uhkaa lisätä koulupudokkuutta erityisesti niin maaseudun kuin lähiöidenkin poikien keskuudessa. Tällainen uudistaminen on vastuutonta, jos sitä kehtaa edes uudistamiseksi joku väittää. Siksi tänä syksynä eduskunnassa yksi suuria tavoitteitamme on torjua nämä ammattikoulutuksen leikkaukset nuortemme tulevaisuudesta, Niinistö painotti.

Perustulokokeilua ei saa vesittää

Niinistön mukaan Vihreät tarjoaa elinkeinojen ja sosiaaliturvan uudistamisen tien hallituksen synkkien ja ylisuurten leikkausten sijaan. Vihreät tasapainottaisi julkisen talouden kahdessa vaalikaudessa. Päiväkotien, ammattikoulujen, yliopistojen ja opintotuen sijaan leikattaisiin fossiilisten polttoaineiden verotuista. Vihreät tarjoaa tämän vaihtoehdon hallitukselle jälleen syksyn budjettiriihessä.

– Vihreät haluaa helpottaa pienyrittäjien mahdollisuuksia työllistää. Paikallista sopimista on kehitettävä niin työntekijöille kuin työnantajille edulliseksi tavaksi lisätä joustoja. Perhevapaat on uudistettava, jotta ne kannustaisivat isiä viettämään enemmän perhevapaita ja helpottaisi äitien paluuta työelämään, Niinistö sanoi.

– Toiseksi sosiaaliturvamme kaipaa päivittämistä. Moni tekee nykyään töitä palkansaajan ja yrittäjän aseman välimaastossa. Liian moni putoaa sosiaaliturvamme kannustinloukkuihin. Siihen vastaus on perustulo, joka luo turvaa eri elämäntilanteisiin samalla kun se kannustaa yritteliäisyyteen.

– Kolmanneksi on ymmärrettävä valtion rooli edelläkävijätalouden rakentamisessa. Verotuksen on kannustettava uuden teknologian käyttöönottoon ja ympäristöystävällisyyteen. Julkisilla investoinneilla voimme saada vauhtia uusiutuvan energian käyttöönottoon ja parantaa joukkoliikennettä.

Niinistön mukaan hallitus on hylkäämässä ne harvat inhimilliset uudistukset, jotka sen ohjelmassa on.

– On sanottava selvästi: Perustulokokeilua ei saa vesittää. Sote-uudistus ei voi tarkoittaa terveyspalvelujen maksullisuutta ja julkisen palveluvastuun rajoittamista. Perustulo voi olla peruskoulun tavoin sellainen suomalainen uudistus, josta on esimerkiksi maailmalle. Sote-uudistuksella on saatava yhdenvertaiset ja laadukkaat terveys- ja sosiaalipalvelut kaikille suomalaisille. Näitä lupauksia hallitus ei voi nyt pettää, Niinistö vaati.

Koko puhe luettavissa: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2016/07/ville-niiniston-puhe-suomiareenalla-1272016