DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kansanedustajat järkyttyneitä – Irak harkitsee lapsiavioliittojen sallimista

lataus Sarkkinen, Hanna vas Sirén, Saara-Sofia kok

Keskustan Aila Paloniemi, Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén

Keskustan Aila Paloniemi, Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén vaativat vastikään tyttöjen päivänä 11.10., että Suomen ja kansainvälisen yhteisön on tehtävä pontevammin töitä lapsiavioliittojen estämiseksi. Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtajistona vaikuttava kansanedustajakolmikko onkin järkyttynyt tuoreesta uutisesta, jonka mukaan Irakin parlamentti harkitsee poistavansa naimisiinmenon alaikärajan muslimitytöiltä.

Kansanedustajat huomauttavat, että lapsiavioliitot ovat usein pakkoavioliittoja, jotka koskevat maailmalla erityisesti tyttöjä. Joka kolmas tyttö kehitysmaissa joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana.

–          Kansainvälisen yhteisön on ihmisoikeuksien nimissä tehtävä enemmän lapsiavioliittojen torjumiseksi. Nuorilta tytöiltä riistetään mahdollisuus päättää omasta elämästään. Usein naimisiinmenon myötä tytöt joutuvat keskeyttämään koulunkäynnin ja tulevat myös äideiksi ollessaan vasta itsekin lapsia. Alaikäisten tyttöjen riski kuolla raskauden tai synnytyksen aikana on jopa kaksinkertainen aikuiseen naiseen verrattuna, huomauttaa Paloniemi.

–          Kehitysmaissa erityisesti naisten koulutuksella on nähty olevan merkittävää hyötyä yhteisön hyvinvoinnille. Lapsiavioliittojen salliminen olisi kestävän kehityksen tavoitteiden vastaista, sillä tyttöjen jääminen vaille koulutusta heikentää heidän edellytyksiään hankkia toimeentuloa itselleen ja perheelleen, toteaa Sirén

Irakin voimassa oleva lainsäädäntö kieltää alle 18-vuotiaiden avioliitot, mutta uuden lakialoitteen menestyessä nykyinen ikäraja poistuisi. Lakiehdotusta onkin kritisoitu monilta tahoilta.

–          Lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi on tehty jo pitkään töitä. Lakialoitteen eteneminen Irakissa olisi surullinen askel taakse päin lasten oikeuksien osalta. Suomen tulee johdonmukaisesti omassa kehityspolitiikassaan ja kansainvälisillä foorumeilla pitää esillä tyttöjen oikeuksia ja lapsiavioliittojen torjumista, muistuttaa Sarkkinen.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018