DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kokoomuksen Heinonen: Valinnanvapaus purkaa jonot ilman lisäkustannuksia

Eduskunta_TimoHeinonen-3-1024x683

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen pitää valtiovarainministeriön korkeimman virkamiehen Martti Hetemäen esittämiä sote-uudistuksen kustannusvaikutuksia lupaavina.

”Hetemäen muistiossa todetaan, että sote-uudistuksen valinnanvapauden kustannusvaikutus olisi plus-miinus-nolla. Tämä on todella kova arvio, sillä valinnanvapauden on pelätty nostavan kustannuksia. On ilmeistä, että ihmisten nopeampi hoitoon pääsy lisää painetta kustannuksien nousulle, kun lääkärikäynnit lisääntyvät ja jonot purkaantuvat. Nyt valtionvarainministeriössä on kuitenkin laskettu, että oikea-aikainen ja nopea lääkäriin pääsy myös vähentää tehokkaasti kokonaiskustannuksia. Lopputuloksena on, että valinnanvapaus purkaa jonot ilman lisäkustannuksia, toteaa Heinonen.

Oppositio on levittänyt väitteittä Hetemäen muistion pohjalta, että valinnanvapaus ei toisikaan säästöjä. Heinonen muistuttaa, että ei valinnanvapaudella olekaan tavoiteltu säästöjä, vaan nimenomaan nopeampaa hoitoonpääsyä ja laadukkaampia palveluita. Tuorein VM:n muistio alleviivaa sitä, että ihmisten lääkäriin pääsyä on mahdollista nopeutta ilman kustannusten kasvua.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki toteaa muistiossaan, että sosiaali- ja terveyspalveluiden säästöpontentiaali on yhteensä jopa 4,6 miljardia euroa. Hallitus tavoittelee sote-uudistuksella tästä säästöpotentiaalista 3 miljardin osuutta.

”Uudistuksessa kyse ei siis ole sote-menojen leikkaamisesta, vaan siitä, että vuoteen 2029 mennessä voisimme hillitä nykyistä menojen kasvua tämän verran. Onnistutaanko tässä, niin se on totta kai monen asian summa ja ennen muuta toimeenpano maakunnissa ratkaisee paljon”, toteaa Heinonen.

Valtiovarainvaliokunta sai valmiiksi oman lausuntonsa sote- ja maakuntauudistuksesta torstain kokouksessaan.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018