DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri: EU:n lisäpanostus kulttuuriin kannatettavaa

Mippe_EU

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri toivottaa tervetulleeksi Euroopan komission esityksen kasvattaa kulttuurin rahoitusosuutta EU:n tulevalla rahoituskehyskaudella. Hänen mukaansa kulttuurin roolia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kasvattamisessa aletaan vasta nyt ymmärtää.

Kumpula-Natri puhui aiheesta valtakunnallisilla museopäivillä Vaasassa 24.5. Koko puhe on luettavissa osoitteessa http:/miapetra.fi/blogi/puhe-valtakunnallisten-museopaivien-avajaisissa-muutosvarauksin/

– Kulttuuri vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin samaan tapaan kuin liikunta ja luonnossa oleskeleminen. Euroopan unionissa työskennellään parhaillaan sen eteen, että kulttuuri ymmärrettäisiin ottaa osaksi syrjäytymisen ehkäisyä ja ihmisten hyvinvoinnin lisäämistä, Kumpula-Natri sanoo.

Komissio esitti toukokuun alussa, että luovien alojen ohjelman rahoitusta nostetaan lähes kolmanneksella 1,8 miljardiin euroon vuosina 2021-2027. Tästä kulttuurin suora osuus on 650 miljoonaa euroa. Lisäksi EU:n odotetaan investoivan 500 miljoonaa euroa kulttuuriperintöä koskevaan tutkimukseen ja innovointiin.

– Komission esitys on oikean suuntainen. Puheet siitä, että kulttuuriohjelmat pitäisi EU:ssa yhdistää muihin ohjelmiin, vaikuttaisi nyt olevan kuopattu. Tämä on hyvä, sillä tiukassa taloustilanteessa tuppaa käymään niin, että omat, erilliset ohjelmat takaavat jatkuvuuden parhaiten, Kumpula-Natri sanoo.

Kumpula-Natri muistuttaa, että vuosi 2018 on eurooppalaisen kulttuuriperinnön vuosi.

– EU:ssa yli 300 000 ihmistä työskentelee yksin kulttuuriperinnön parissa, minkä lisäksi noin 7,8 miljoonaa muuta linkittyy suoraan kulttuuriperintöön – tähän sisältyvät esimerkiksi kääntäjät, museovahdit, oppaat ja niin edelleen. Noin puolet Unescon maailmanperintökohteista sijaitsee Euroopassa, Kumpula-Natri sanoo.

Valtakunnalliset museopäivät ovat museoalan suurtapahtuma. Suomalaisissa museoissa vieraili viime vuonna hieman yli seitsemän miljoonaa kävijää.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018