xQCHB-0U_400x400

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti keskiviikko-iltana 13.6. väitteitä, joiden mukaan kokoomus esittäisi veropohjan kaventamista 5 miljardilla eurolla. Valitettavasti Rinteen luvut eivät pohjaudu mihinkään todellisuuteen. Kyse on pelkästä äänestäjiä kosiskelevasta populismista.

Vastaavia lukujen heittoja on tapahtunut aikaisemminkin. Huhtikuun lopussa Helsingin Sanomat kertoi, että SDP arvioi saavansa lähdeverosta 250 miljoonaa euroa vuodessa. Vapun jälkeen Rinne sanoi HS:lle, että “siitä tulisi varmaan vähintään 500–600 miljoonaa euroa vuodessa”.

Samassa jutussa kerrottiin, että sijoitusvakuutusten verotuksesta on SDP:n eriarvoisuusohjelmassa arvioitu saatavan 115 miljoonaa euroa. Ilta-Sanomien haastattelussa Rinne taas totesi, että “sellaisten sijoitusmuotojen verotus, hyvin pienelläkin prosentilla tuottaisi äkkiä 300–400 miljoonaa euroa vuodessa”.

Toivon nyt tosissani, että puhuisimme enemmän verotuksen tavoitteista ja analysoisimme yhdessä, mitä veromuutokset merkitsevät verotuloille. Pelkät heitot eivät riitä. Samalla on ymmärrettävä, että viisaassa veropolitiikassa veronalennusten vaikutukset verotuloihin voivat olla myös positiivisia.

Esimerkiksi yhteisöverotulot ovat kasvaneet huomattavasti yhteisöveron kevennyksistä huolimatta. Verotus ei ole itseisarvo, vaan merkittävä väline ihmisten käyttäytymisen muutoksiin. Haluammeko me toimeliaisuuden vai passiivisuuden yhteiskunnan?

Kokoomuksen ajattelu verotuksen tulevaisuudesta perustuu siihen, että me haluamme lisätä ihmisten kiinnostusta oppimiseen, työntekoon, yrittämiseen ja työpaikkojen luomiseen. Myös meidän ehdottomalla varainsiirtoveron poistamisella on vahva työllisyyspoliittinen tavoite. Työ ja ihmiset ovat nykysuomessa eri paikoissa ja siksi meidän on helpotettava ihmisten muuttoa sinne, missä on paljon työpaikkoja,

SDP haluaa tuhota tulevaisuususkoisen ajattelun yhteiskunnasta – lisää veroja yrittäjille, lisää veroja työtätekevälle keskiluokalle, lisää veroja huippuosaajille. Mielestäni verotus ei voi perustua kateudelle – kateus vie tuhkatkin pesästä. Valitettavasti yliverotettuina sekä yrittäjät että huippuosaajat äänestävät helposti jaloillaan ja etsivät parempia maita yrittää ja ideoida uutta – ja meillä on entistä vähemmän työpaikkoja ja kasvua Suomessa.