11156299_10206042408795291_7394317577181978532_n

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) vaatii, että EU-rahahanat pannaan kiinni niiltä mailta, jotka eivät kanna vastuutaan pakolaisongelmasta.

“Ensisijaisesti pakolaisten olisi helpointa jäädä kotimaansa lähialuille. Mutta jos se ei onnistu, kaikkien Euroopan unionin jäsenmaiden on otettava vastaan niille osoitettu määrä kiintiöpakolaisia tai vaihtoehtoisesti annettava rahaa esimerkiksi Turkin ja Jordanian pakolaisleireihin. EU:n tukirahojen saamisen ehtona pitäisi olla taakanjakoon osallistuminen”, Kalmari totesi Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa tiistaina.

Yleiskokouksen käsiteltävänä oli raportti pakolaistilanteesta Syyrian naapurimaissa Jordaniassa, Libanonissa, Turkissa ja Irakissa.

“Kun osallistuin Euroopan neuvoston vaalitarkkailuoperaatioihin Turkissa ja Jordaniassa, silmäni avautuivat toden teolla sille, miten valtavan kuorman Syyrian naapurimaat pakolaisongelmasta kantavat. Pelkästään pakolaisten lukumäärät ovat henkeäsalpaavia. Turkissa pakolaisia on 3,6 miljoonaa, Jordaniassa 2,7 miljoonaa ja Libanonissa on 1,8 miljoonaa”, Kalmari vertasi.

Hän muistutti, että pakolaisille pitää turvata elämisen perusedellytykset eli vettä, ruokaa, katto pään päälle, terveydenhuolto ja mahdollisuus tehdä työtä. Pakolaisten asiat on järjestettävä niin, etteivät ihmissalakuljettajat ja muut rikolliset pääse tekemään rahaa hengenvaarassa olevien epätoivoisten ihmisten kustannuksella.

“Vaikka tilanne on vaikea, meidän pitää muistaa, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja että demokratiaa on syytä edistää ja puolustaa kaikin keinoin”, Kalmari totesi.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista. Yleiskokous on koolla Ranskan Strasbourgissa 25.–29.6.2018.