european-union-flag-1448030932Xez

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto kokoontuu 27. kesäkuuta Oslossa. Puheenjohtajisto pohtii kokouksessaan uuden EU- ja puolustuspoliittisen valiokunnan perustamista, sillä EU-politiikkaa ja puolustuspolitiikkaa koskevien kysymysten painoarvo on kasvanut pohjoismaisessa yhteistyössä. Puheenjohtajisto vastaa ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisista asioista Pohjoismaiden neuvostossa.

Puheenjohtajiston ohjelmassa on lisäksi tiistaina 26. kesäkuuta pohjoismainen puolustuspoliittinen konferenssi ja Pohjoismaiden neuvoston pyöreän pöydän kokous pohjoismaisesta puolustuspoliittisesta yhteistyöstä. Kokouksessa keskustellaan yhteiskunnan keskeisiin infrastruktuureihin kohdistuvista digitaalisista uhkista, informaatiosodankäynnistä sekä kampanjoista, joilla pyritään vaikuttamaan esimerkiksi vaaleihin. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) toimii panelistina puolustuspoliittisessa konferenssissa ja osallistuu pyöreän pöydän kokoukseen.

Puheenjohtajiston kokouksessa käsitellään myös rajaesteitä Pohjoismaissa ja siihen liittyen keskustellaan Lorange Backerin laatimasta raportista. Raportti esittelee vaihtoehtoja rakentaa vahvempaa pohjoismaista oikeusyhteistyötä. Puheenjohtajisto päättänee kokouksessaan myös jäsenaloitteesta liittyen Pohjoismaiden vaikutusten arviointiin EU:n lainsäädäntöprosessissa.

Torstaina 28. kesäkuuta puheenjohtajiston jäsenet vierailevat Gjovik yliopiston kyberkeskuksessa, joka on kansallinen kyber- ja tietoturvallisuuteen keskittyvä tutkimuskeskus Norjassa.
(Lisätiedot: https://www.ntnu.edu/ccis )

Pohjoismaiden neuvoston poliittinen johto eli puheenjohtajisto vastaa yleisistä poliittisista kysymyksistä, työsuunnitelmasta ja budjetista sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan parlamentaarisesta yhteistyöstä. Suomesta puheenjohtajiston kokoukseen osallistuvat Erkki Tuomioja (sd.) ja Wille Rydman (kok.).