9EGbLSRP

Kokoomuksen kansanedustaja, suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen huomauttaa Suomen seuraavan EU-komissaarin valinnan ympärillä käytävään keskusteluun komission puheenjohtajuuden olevan Suomelle ainutlaatuinen mahdollisuus, jota ei kannata altistaa eripuralle.

Torstaina SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen esitti Demokraatissa, että ”komissaarin valinta ei ole ilmoitusasia.”

”Komissaarin valinta ei tietenkään ole ilmoitusasia. Kuitenkin jos Suomella on mahdollisuus saada henkilö EU:n vaikutusvaltaisimpaan ja merkittävimpään kansainväliseen tehtävään, missä kukaan suomalainen on koskaan ollut, niin tähän tarvitaan kansallista yhtenäisyyttä yli puoluerajojen”, Satonen sanoo.

Satonen huomauttaa, että komission puheenjohtajakandidaatin valinta ja lopullinen komissaarivalinta ovat kaksi eri asiaa.

”Komission puheenjohtajakandidaatti (Spitzenkandidat) valitaan todennäköisesti EPP:n kokouksessa Helsingissä marraskuussa. Jos kenelläkään suomalaisella on tähän mahdollisuuksia, on meidän syytä olla tyytyväisiä. Jos suomalaista puheenjohtajaehdokasta ei tuolloin valita, etenee kevään komissaarivalinta kuten normaalisti, siis vaalien jälkeen uuden hallituksen toimesta”, Satonen sanoo.