Elomaa Kike

Kansanedustaja ja Perussuomalaisten Naisten puheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa on huolestunut pienituloisten lääkemenoista ja haluaa poistaa 50 euron lääkkeiden omavastuun heiltä. Omavastuu kohdistuu alkuvuoteen ja aiheuttaa Elomaan mukaan jopa tilanteita, joissa lääkkeitä ei ole varaa ostaa. Elomaa on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille ja odottelee vastausta.

– Kysyin, onko hallitus valmis harkitsemaan lääkekorvauksen omavastuun poistoa pienituloisilta. 50 euron suuruinen omavastuu on monelle suomalaiselle merkittävä kuluerä. Tämä asia koskee erityisesti pienituloisia, kuten esimerkiksi eläkeläisiä, jotka korkean ikänsä puolesta käyttävät keskivertokansalaista enemmän lääkkeitä, Elomaa perustelee.

– Tämä olisi konkreettinen keino auttaa lukuisten pienellä toimeen tulevien ihmisten asemaa. Köyhyys on lisääntynyt niiden eläkeläisten keskuudessa, joiden lääkemenot ovat korkeat, Elomaa jatkaa.

Elomaan mukaan pienituloisten lääkeomavastuun poisto ei juuri tuntuisi valtion kassassa.

– Osa jättää lääkkeensä jopa ostamatta ja näin aiheutuu terveyshaittoja. Lisäksi pienituloinen joutuu käyttämään rahansa joka tapauksessa kulutukseen, josta valtio ottaa veronsa, Elomaa täsmentää.