-4DQFUbv_400x400

Olen jättänyt neljän muun kokoomuksen kansanedustajan kanssa hallitukselle kirjallisen kysymyksen turvapaikkapolitiikasta liittyen Irakiin.

Vuonna 2015 Suomeen saapui yhteensä 32 500 turvapaikanhakijaa, joista irakilaisia oli 20 500. Heistä noin puolet sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta palautukset takaisin eivät ole kaikilta osin onnistuneet suunnitellusti, koska maa ei ole riittävän halukas ottamaan heitä vastaan. Täytäntöönpanokelpoisten palautuspäätösten ruuhka on vasta edessäpäin, sillä täytäntöönpanokelpoista päätöstä odottavista henkilöistä jo pelkästään irakilaisia on maassa useita tuhansia.

Erityisen ongelmallisen asiasta tekee se, että Suomen on tarkoitus antaa esimerkiksi puolustus- ja ulkoministeriön puolelta 25 miljoonaa euroa taloudellista tukea. Toiminnan pitäisi olla mielestämme vastavuoroista. Suomen täytyy tehdä asiassa yhteistyötä Euroopan unionin muiden maiden, erityisesti suurten maiden kanssa.

Yhdessä Pauli Kiurun, Markku Eestilän, Jukka Kopran ja Kari Tolvasen kanssa jättämäni kysymys löytyy kokonaisuudessaan täältä: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_329+2018.aspx

Kotisivuiltani löytyy myös aiheesta lähetetty tiedote, johon useampi media onkin jo ehtinyt tarttua: http://www.piakauma.fi/2018/09/irakin-kanssa-saatava-aikaan-turvapaikanhakijoiden-palautussopimus/

Mitä mieltä sinä olet asiasta?