03

Studio Harri Hinkka

Mikko Alatalo ei lähde enää eduskuntavaaleihin. Hän sanoo, että kohta 16 vuotta eduskunnassa on ollut haastavaa, mutta samalla hienoa aikaa.

’On ollut kunnia-asia edustaa Pirkanmaan ihmisiä kohta neljä kautta isolla kirkolla. Haluankin kiittää kaikkia niitä, jotka ovat minua tukeneet ja äänestäneet. Pirkanmaalla monet henkilöt ovat vedonneet minuun, että lähtisin vielä ehdolle ek-vaaleihin. Olen kuitenkin tehnyt päätöksen henkilökohtaisista syistä.’

Vaikka politiikka on muuttunut joidenkin mielestä lyhytjännitteiseksi ja poleemiseksi, Alatalo ei koe tätä syynä poisjääntiin vaaleista. ’Tottakai median muutos  ja some ovat kärjistäneet retoriikkaa, mutta kyllä minä olen sen kestänyt. Repivä riitely ja pintaliitely on ollut monille asiapoliitikoille turhauttavaa. Itse olen pyrkinyt osaamaan asiat, oli sitten kyse liikenteestä tai viestintäpolitiikasta, Alatalo kertoo. ’En ole ollut hillotolpalla, mutta en myöskään virtsatolppana.’

Alatalo on ollut Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen vuodesta 2003. ’Olin valiokunnan varapuheenjohtajana puolitoista vuotta kuluneella kaudella. Erityisesti olen tehnyt työtä Pirkanmaan tiehankkeiden puolesta ja pääradan parantamiseksi EU:n Ten-hankkeeksi ja muutenkin liikenteen sujuvoittamiseksi’, hän kertoo.  ’Liikenteen päästövaatimusten soveltaminen ja viestinnän muutokset ovat myös työllistäneet lainsäätäjää koko 15 vuotta’.

Tekijänoikeusasiat ovat olleet myös läheisiä taiteilijataustaiselle miehelle. ’Taiteilijoille haitallisen työsuhdetekijänoikeuden torjumiseksi vaikutin Keskustan eduskuntaryhmän kantaan. Työ tekijänoikeuksien puolesta on jatkunut myös kv. mediajättien suhteen.

YLE:n Hallintoneuvostossa Alatalo on ollut myös vuodesta 2003. ’Erityisesti olen tehnyt omalta osaltani työtä YLE:n rahoituksen vakauttamiseksi ja laajan julkisen palvelun tehtävän säilyttämiseksi muun median hyökkäyksen alla. Olen myös toiminut itsenäisten paikallisradioiden olemassaolon puolesta.’

Jos on päivän politiikka muuttunut ärhäkämmäksi, on yksi valiokunta, jossa yleensä puhalletaan yhteen hiileen. Se on Tulevaisuusvaliokunta, jossa visioidaan, miltä Suomi näyttää 10 vuoden kuluttua’, sanoo Alatalo.

’Jos jotain tulen kaipaamaan, ne ovat soolomatkani eri maiden parlamentteihin. Olen ollut eräänlainen matkasaarnaaja Suomen eduskunnan TuV:n tehtävistä ja pitänyt englanninkielisen esityksen useassa parlamentissa aina Tsekkiä, Baskimaata ja Etelä-Koreaa myöten, siis maissa, joihin suunnitellaan tai on aloitettu Tulevaisuusvaliokunta. Viimeksi keväällä olin Viron Riigikogussa kertomassa Tulevaisuusvaliokunnan työstä. Alatalo on ollut myös usein Eduskunnan edustajana EPTA:n kokouksissa (European Parliamentary Technology Assessment).

Alatalo jatkaa vielä Tampereen kaupunginvaltuustossa tämän kauden loppuun.