Vasemmistoliiton kansanedustaja, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig vaatii parempaa lakia eläinten hyvinvoinnista. Modigin mukaan laissa on sisäisiä ristiriitoja.

– Ensimmäisessä pykälässä sanotaan, että lain tarkoitus on edistää eläinten hyvinvointia ja suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta valitettavasti seuraavissa pykälissä tämä ei toteudu, Modig sanoo.

– Eläinten hyvinvointi edellyttää mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen. Tämä tarkoittaa, että eläimen on voitava liikkua. Siltikään hallitus ei ole kieltämässä parsinavetoita tai porsimishäkkejä. Myöskään pikkuporsaiden kastrointiin ei olla vaatimassa puudutusta. Miten kukaan voi hyväksyä kirurgisen toimenpiteen pelkän buranan voimalla?

– Jotta laki eläinten hyvinvoinnista todella edistäisi eläinten hyvinvointia, täytyy lakiin kirjata se, että eläimillä on itseisarvo. Lisäksi liikkumista estävät rakenteet on kiellettävä, puudutus tehtävä pakolliseksi kivuliaiden toimenpiteiden yhteydessä ja luovuttava turkistarhauksesta siirtymäajan jälkeen.

Eduskunta käy lähetekeskustelun laista eläinten hyvinvoinnista tiistaina 2.10. Seuraavaksi lakiesitys siirtyy valiokuntien käsittelyyn.

Modig kirjoittaa aiheesta tarkemmin blogissaan: http://www.silviamodig.fi/laki-elainten-hyvinvoinnista-ei-takaa-elainten-hyvinvointia/