DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kokoomuksen Pia Kauma johtaa Etyjin yleiskokouksen vaalitarkkailijoita Bosnia ja Hertsegovinassa

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on valittu johtamaan Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen vaalitarkkailijoita Bosnia ja Hertsegovinan vaaleissa 7. lokakuuta. Sunnuntain vaaleissa valitaan maan kolmihenkinen presidenttineuvosto, liittovaltion edustajainhuoneen jäsenet sekä kolmen itsehallintoalueen ja kymmen kantonin lainsäädäntöelimet.

Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin asiantuntijat ovat seuranneet vaaleihin valmistautumista Bosnia ja Hertsegovinassa syyskuun alusta lähtien. Vaaliviikonlopuksi maahan matkustaa kaksikymmentä Etyj-maiden kansanedustajaa, jotka hajaantuvat seuraamaan äänestystä ja ääntenlaskentaa eri vaalipaikoille.

“Demokraattinen järjestelmä ei pysy yllä itsestään, vaan edellyttää jatkuvaa vaalimista muun muassa siten, että oikeusvaltion perusperiaatteista pidetään huolta. Vaalit ovat toimivan demokratian perusedellytys. Etyjin tarkkailijat ovat havainnoimassa vaalien toimeenpanon oikeellisuutta ja sitä, noudatetaanko vaaleissa kansainvälisiä standardeja”, Kauma toteaa.

Vaalien jälkeen tarkkailuoperaation johto laatii analyysin vaaleista ja antaa bosniahertsegovinalaisille suosituksensa mahdollisista parantamiskohteista. Heti maanantaina Kauma ja Odihrin ja Etyjin parlamentaarikkojen vaalitarkkailuyhteistyötä koordinoiva Makis Voridis pitävät Sarajevossa lehdistötilaisuuden, jossa he kertovat havainnoistaan.

Kauma on aiemmin osallistunut Etyjin vaalitarkkailuoperaatioihin Yhdysvalloissa ja Valko-Venäjällä. Bosnia ja Hertsegovinassa vaaleihin tuo oman lisänsä maan moniportainen hallintorakenne, joka on perua Bosnian sodan päättäneestä Daytonin rauhansopimuksesta. Vuoden 1995 rauhansopimuksessa haluttiin varmistaa, että kaikki suurimmat etniset ryhmät tulevat tasavertaisesti edustetuiksi ja saavat äänensä kuuluviin poliittisessa päätöksenteossa. Myös kolmehenkisen presidenttineuvoston puheenjohtaja on vuorotellen bosniakki, kroaatti tai serbi. Bosnia ja Hertsegovinan valtiorakenteen vuoksi maassa on eri tasoilla yhteensä lähes kaksisataa ministeriä ja yli seitsemänsataa kansanedustajaa. 

“Vaaliuurnille menevien kansalaisten kannalta on välttämätöntä, että vaalit ovat rehelliset, niissä noudatetaan hyvän hallinnon periaatteita ja että järjestelmään voi luottaa. On hienoa jos omalta osaltaan voi vaalitarkkailijana päästä auttamaan siinä, että ihmisten usko demokratiaan ja sen vaikutuskeinoihin vahvistuu”, Kauma sanoo.

Odihrin väliaikaraportti vaalien ennakkoasetelmista:
https://www.osce.org/odihr/elections/bih/397043?download=true

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018