Kuvaaja Hanne Salonen / Eduskunta

Suullisen kyselytunnin pääaiheena oli tänään asunnottomuus.

Ensimmäisenä aiheesta kysyi sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän Pia Viitanen. Hän tiedusteli, onko hallitus vielä tämän vaalikauden aikana, ensi vuoden budjetissa valmis lisätoimiin asunnottomuutta vastaan.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) muistutti hallituksen tavoitteesta puolittaa asunnottomuus ja tarkoitukseen ensi vuoden budjettiin varatusta 5 miljoonan euron määrärahasta, joka kohdennetaan asuntojen hankintaan itsenäiseen asumiseen pystyville asunnottomille “välivuokrausta käyttäen”.

Asuntorakentamisen ja kohtuuhintaisten asuntojen lisääminen ovat hallituksen kärkitavoitteita, Tiilikainen lisäsi.

Keskustelun jatkokysymyksissä kiinnitettiin huomiota mm. nuorten asunnottomuuden lisääntymiseen, asumisen kustannuksiin erityisesti suurissa kaupungeissa, velkaantumisen ja maksuhäiriöiden aiheuttamiin ongelmiin sekä malleihin, joilla tyhjillään olevien asuntojen vuokraamista voitaisiin edistää.

Kyselytunnin seuraava aihe oli lasten ja nuorten suojelu hyväksikäytöltä. Konkreettisena kysymyksenä keskustelussa käsiteltiin mm. työntekijän rikosrekisteriotteen tarkistamista alle kolmen kuukauden mittaisissa työsuhteissa.

Päivän muut kysymykset koskivat maksuhäiriömerkinnöistä vapautumisen ehtoja ja aikarajaa sekä kestävää metsänhoitoa ja hiilinieluja Suomessa.