Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä Suomi ei voi katsoa Saudi-Arabian toimia läpi sormiensa. Saudiarabialainen toimittaja Jamal Khashoggi katosi mentyään Saudi-Arabian Istanbulin konsulaattiin. Turkin mukaan Khashoggi murhattiin konsulaatissa ja hänen kohtalostaan on parhaillaan meneillään tutkinta. Andersson jätti asiasta tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen.

–  Miten hallitus aikoo reagoida tietoihin Khashoggin murhasta Saudi-Arabian konsulaatissa kauppasuhteiden, aseviennin ja muiden yhteistyösuhteiden osalta, Andersson kysyy kirjallisessa kysymyksessään.

Toimittaja Jamal Khashoggi oli joutunut kotimaassaan Saudi-Arabiassa vaikeuksiin arvosteltuaan maan hallintoa. Khashoggi oli toivonut muulta maailmalta vastatoimia sensuuria ja toimittajien hiljentämistä vastaan. Hänen viimeiseksi jäänyt kolumninsa käsittelee sanan- ja ilmaisunvapautta arabimaissa: Khashoggi tuo esiin sen, miten arabimaissa tapahtuvia lehdistönvapauden loukkauksista ei enää seuraa kansainvälisen yhteisön vastaiskua.

–  Kysymys on asiasta, johon kansainvälisen yhteisön olisi pitänyt puuttua jo aikaisemmin. Me emme voi vain katso vierestä hiljaa, kun arabimaissa tapahtuu lehdistönvapauden loukkauksia. Nyt näyttää vahvasti siltä, että Saudi-Arabian toimesta toimittaja on hiljennetty murhaamalla. Tilanne on todella vakava, Andersson sanoo.

Saudi-Arabia on Suomelle tärkeä kauppakumppani, eikä esimerkiksi se, että Saudi-Arabia on sotinut Jemenissä vuodesta 2015 ole kauppasuhteita Suomen ja Saudi-Arabian välillä juuri heikentänyt.

Lehtitietojen mukaan Suomesta on viimeksi syyskuussa 2018 mennyt Saudi-Arabiaan kauppadelegaatio sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan johdolla kauppaamaan terveydenhuollon osaamista. Lisäksi Suomi on myöntänyt sotatuotteiden vientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin myös Jemenin sodan alkamisen jälkeen, jossa molemmat maat sotivat Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa.

– Suomen ulkopolitiikan tavoitteena on muun muassa edistää kansainvälistä vakautta, rauhaa, demokratiaa, ihmisoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta ja tasa-arvoa. Suomi ei siis voi katsoa Saudi-Arabian toimia enää läpi sormiensa, Andersson sanoo kirjallisessa kysymyksessään.

Li Anderssonin kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan:

KIRJALLINEN KYSYMYS

Suomen suhteista Saudi-Arabiaan

Eduskunnan puhemiehelle

Saudiarabialainen toimittaja Jamal Khashoggi meni 2. lokakuuta Saudi-Arabian Istanbulin konsulaattiin hakemaan papereita avioliittoaan varten. Tämän jälkeen häntä ei enää nähty. Jamal Khashoggi asui Yhdysvalloissa ja oli The Washington Postin vakiokirjoittaja. Hän oli joutunut kotimaassaan Saudi-Arabiassa vaikeuksiin arvosteltuaan maan hallintoa. Khashoggi oli toivonut muulta maailmalta vastatoimia sensuuria ja toimittajien hiljentämistä vastaan. Hänen viimeiseksi jäänyt kolumninsa käsittelee sanan- ja ilmaisunvapautta arabimaissa: Khashoggi tuo esiin sen, miten arabimaissa tapahtuvia lehdistönvapauden loukkauksista ei enää seuraa kansainvälisen yhteisön vastaiskua.

Turkin mukaan Khashoggi murhattiin konsulaatissa ja hänen kohtalostaan on parhaillaan meneillään tutkinta. Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat julkisuudessa selitelleet tapausta epäonnistuneena kuulusteluna ja vedonneet siihen, että kyse olisi itsenäisesti toimineista tappajista.

Kuitenkin turkkilaislähteiden mukaan sauditoimittajaa ei ollut edes aikomusta kuulustella, vaan 15-henkinen ”murharyhmä” oli tullut tappamaan häntä. Turkkilaislähteiden mukaan heillä on käytössään äänite murhasta. Turkki on myös nimennyt tämän epäillyn murharyhmän jäsenet, ja The New York Timesin mukaan useilla ryhmän jäsenistä on suora yhteys Saudi-Arabian kruununprinssiin Mohammed bin Salmaniin. Ryhmän jäsenten suorat suhteet Saudi-Arabian johtoon viittaavat vahvasti siihen, että nämä miehet on lähetetty maan johdon toimesta murhaamaan Khashoggi. Tämänhetkisten tietojen valossa näyttää todella siltä, että Khashoggi murhattiin konsulaatissa ja että Saudi-Arabian hallinto on sotkeutunut murhaan.

Saudi-Arabia on Suomelle tärkeä kauppakumppani, eikä esimerkiksi se, että Saudi-Arabia on sotinut Jemenissä vuodesta 2015 ole kauppasuhteita Suomen ja Saudi-Arabian välillä juuri heikentänyt.

Lehtitietojen mukaan Suomesta on viimeksi syyskuussa 2018 mennyt Saudi-Arabiaan kauppadelegaatio sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan johdolla kauppaamaan terveydenhuollon osaamista.

Suomi on myöntänyt sotatuotteiden vientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin myös Jemenin sodan alkamisen jälkeen, jossa molemmat maat sotivat Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa. Lupia on myönnetty myös sen jälkeen, kun YK on syyttänyt Saudi-Arabian johtamaan liittoumaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomuksista.

Arabikevään kuohunnasta alkunsa saanut Jemenin sota on aiheuttanut Arabian niemimaan köyhimmässä maassa Jemenissä humanitaarisen katastrofin, joka syvenee päivä päivältä. Saudi-Arabian johtamat ilmapommitukset ovat kohdistuneet myös siviileihin.

Suomen ulkopolitiikan tavoitteena on muun muassa edistää kansainvälistä vakautta, rauhaa, demokratiaa, ihmisoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta ja tasa-arvoa. Suomi ei siis voi katsoa Saudi-Arabian toimia enää läpi sormiensa.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo reagoida tietoihin Khashoggin murhasta Saudi-Arabian konsulaatissa kauppasuhteiden, aseviennin ja muiden yhteistyösuhteiden osalta?

Milloin hallitus lopettaa aseviennin sotaa käyviin ja ihmisoikeuksia rikkoviin maihin?

Helsingissä 19.10.2018

Li Andersson/vas