– Sananvapaus on yksi yhteiskuntamme keskeisimmistä perusoikeuksista. Mutta sanomisen vapauteen liittyy aina myös vastuu sanoista. Toisen vapaus ei saa olla toisen oikeuksia loukkaavaa, muistuttaa Romaniasian neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov.

Filatov puhui romaneihin ja saamelaisiin kohdistuvaa vihapuhetta käsittelevässä seminaarissa.

– Puhe on teon siemen, siksi vihapuheet on otettava vakavasti eikä niitä saa hyväksyä. Kannattaa myös muistaa, että vihapuhe ei tuota ratkaisua – se vain syventää juopaa eri ryhmien välillä.

Vihapuhe on yksi niistä asioista, jotka YK:n ihmisoikeusneuvoston määräaikaistarkastelussa määriteltiin Suomen suurimmiksi ihmisoikeusongelmiksi. Kovan kritiikin ja vihapuheen ero on siinä, että vihapuheella alistetaan ja hiljennetään vihapuheen kohdetta.

Suomessa, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Saksassa toteutetun tutkimuksen mukaan joka toinen 15–30-vuotias nuori on altistunut vihaviesteille. Nettivihan kohteeksi on joutunut joka kymmenes nuori.

Vihapuhe ei ole vain puhujien ja kohteiden välinen asia. Sen ehkäisy kuuluu meille kaikille. Erityisesti poliittisilla päättäjillä on merkittävä rooli, muistuttaa Filatov.

– Empatiakyvyn kehittäminen on ylipäätään olennainen osa syrjinnänvastaista työtä. Empatia on kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää hänen tunteitaan ja tarpeitaan.

Faktat voivat purkaa ennakkoluuloja, mutta myös vahvistaa niitä. Ihminen ei kykene aina vastaanottamaan faktoja, jotka ovat täysin hänen maailmankuvaansa vastaan, koska asiat, jotka eivät sovi omaan maailmankuvaan, uhkaavat henkilön identiteettiä.

– Parempi keino voi olla vuoropuhelun luominen, jossa ylipäätään pohditaan ennakkoluuloja ja erilaisten näkemysten oikeutusta. Sanotaan, että ihmisen käyttäytymistä on helpompi muuttaa kuin asenteita. Ja toisaalta käyttäytyminen saattaa muuttaa myös asenteita. Siksi esimerkeillä, puuttumisella ja lainsäädännöllä on vaikutusta vihapuheeseen.