DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kokoomuksen Grahn-Laasonen syntyvyysluvuista: Syntyvyyden lasku ei pysähdy nuoria aikuisia synnytystalkoisiin painostamalla

Kuvaaja: Lauri Heikkinen/valtioneuvoston kanslia

Suomi tarvitsee perhevapaauudistuksen, lisää panostuksia varhaiskasvatukseen sekä lapsimyönteisempää työelämää ja ilmapiiriä, sanoo opetusministeri, Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen. Seuraavan hallituksen on Grahn-Laasosen mukaan otettava lapset ja perheet kärkiteemaksi.

Alkuvuonna syntyvyys oli alhaisinta sataan vuoteen. Tilastokeskuksen syyskuun ennakkotilaston mukaan tammi-syyskuun aikana syntyi 36 176 lasta, mikä on 2 039 lasta vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2017.

– Syntyvyyden lasku ei pysähdy nuoria aikuisia synnytystalkoisiin painostamalla. Meidän on poistettava perheellistymisen esteitä, ennaltaehkäistävä syrjäytymistä ja tehtävä yhteiskunnasta lapsimyönteisempi. Taloudesta, työelämästä tai yhteiskunnan rakenteista johtuvat syyt eivät saa olla esteenä lapsitoiveiden toteutumiselle, Grahn-Laasonen sanoo.

Grahn-Laasosen mukaan seuraavan hallituksen on ensitöikseen toteutettava kunnianhimoinen perhevapaauudistus. Hän vaatii myös, että neuvoloihin, päiväkoteihin, iltapäiväkerhoihin ja muihin lapsiperheiden arjessa tärkeisiin palveluihin panostetaan. Jokaisella lapsella tulisi olla mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen.

– Tasa-arvoinen vanhemmuus ja työelämä vaativat tekoja. Kokoomus on valmis toteuttamaan koko ikäluokan varhaiskasvatuksen, kaksivuotisen esiopetuksen ja perhevapaauudistuksen. Lisäksi lapsiperheiden palveluja, kuten neuvoloita, tulee kehittää tukemaan vanhemmuutta ja auttamaan erityisesti silloin, kun perheiltä puuttuvat tukiverkostot, Grahn-Laasonen jatkaa.

Hallituksen toimet työllisyysasteen kasvattamiseksi ja julkisen talouden saattamiseksi kestävälle pohjalle varmistavat, että lapsiperheet voivat saada laadukkaita palveluja myös tulevaisuudessa. Talouden ja työllisyyden vahvistuminen koituvat myös lapsiperheiden hyväksi.

– Hallitus on alentanut varhaiskasvatuksen maksuja 80 miljoonalla eurolla. Tämä on tuonut tuhansia perheitä maksuttomuuden piiriin ja tarkoittaa keskituloiselle kahden lapsen perheelle yli 1200 euron vuosittaista säästöä, opetusministeri sanoo.

– Suomeen on syntynyt kuluvalla vaalikaudella yli 110 000 uutta työpaikkaa. Lukuisat äidit ja isät ovat saanet työtä ja vahvempaa toimeentuloa, mikä on tuonut turvaa ja ennustettavuutta kymmeniin tuhansiin lapsiperhetalouksiin. Työn lisääminen on myös jatkossa paras lääke lapsiperheköyhyyden torjumiseen., Grahn-Laasonen päättää.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018