DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Eurooppanuoret: ALDE:n täyskäännös uhkaa kärkiehdokasjärjestelmää

Eurooppanuorten puheenjohtaja Tuomas Tikkanen

Euroopan liberaalit käänsivät takkinsa ja kieltäytyvät nimittämästä kärkiehdokasta eurovaaleihin.

Eurooppanuoret ihmettelee Euroopan liberaalidemokraattien (ALDE) täydellistä takinkäännöstä suhtautumisessaan eurovaalien kärkiehdokkaisiin, eli niin sanottuun Spitzenkandidat-järjestelmään.

“ALDE oli viime eurovaalien alla ja sitä ennen spitzenkandidat-mallin äänekkäimpiä tukijoita. Nyt puolue on täysin kääntänyt kelkkansa, kun se tavoittelee liittoumaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin En Marche -puolueen kanssa, joka vastustaa kärkiehdokkaiden nimeämistä nyt käytössä olevalla tavalla”, sanoo Eurooppanuorten puheenjohtaja Tuomas Tikkanen.

Spitzenkandidat-järjestelmässä europuolueet valitsevat ennen vaaleja itselleen ehdokkaan, jota ryhmä aikoo esittää Euroopan komission johtoon eurovaalien jälkeen. Mallissa suurimman europuolueen ehdokas on etulyöntiasemassa, mutta hänen täytyy rakentaa tuekseen enemmistökoalitio Euroopan parlamentissa.

“Tässä poliittiseen keskustaan perinteisesti sijoitettava ALDE olisi ollut hyvässä asemassa, sillä sen ehdokas olisi voinut hakea tukea oikealta ja vasemmalta. Kuuntelijoitakin olisi voinut riittää, sillä ryhmä todennäköisesti kasvattaa huomattavasti paikkamääräänsä Euroopan parlamentissa ensi kevään vaaleissa, samalla kuin sitä suuremmat ryhmät menettävät asemiaan”, Tikkanen sanoo.

Suurimmat Euroopan parlamentin ryhmät EPP, S&D ja ECR sekä niiden taustalla olevat europuolueet ovat kaikki valitsemassa kärkiehdokkaan vaaleihin. EPP:n ehdokas on saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber, S&D:n ehdokas hollantilainen komissaari Frans Timmermans ja ECR:n ehdokas tshekkiläinen europarlamentaarikko Jan Zahradil.

“ALDE:n ryhmäpuheenjohtaja Guy Verhofstadt sanoi vuonna 2014, että on “eurooppalaisen demokratian loppu”, jos EU:n neuvosto ei valitse Euroopan parlamentin sille spitzenkandidat-menettelyn pohjalta esittämää ehdokasta. Eurooppalaiset federalistit kiittelivät tuolloin vuolaasti ALDE:n näkyvää tukea prosessille. Nyt ALDE kuitenkin päätti valita lyhytnäköisen taktisen lähestymistavan, joka ei tähtää eurooppalaisen demokratian vahvistamiseen, vaan poliittisiin pikavoittoihin”, Tikkanen sanoo.

Eurooppanuorten mukaan ALDE:n ja Macronin vastustus spitzenkandidat-järjestelmää  kohtaan uhkaa koko sen tulevaisuutta.

“Järjestelmä ei ole täydellinen, mutta se on pitkälti ainoa yleiseurooppalaista demokratiaa vahvistava osa eurovaaleja, josta täytyy ehdottomasti pitää kiinni sen puutteista huolimatta. Toivottavasti tulevat kärkiehdokasväittelyt televisioidaan Suomessakin ja menettely saa muutenkin ansaitsemansa huomion suomalaisessa mediassa”, Tikkanen sanoo.

Lue myös Eurooppanuorten eurooppalaisen kattojärjestön JEF:n lehdistötiedote ALDE:n spitzenkandidat-kannasta.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018