Euroopan parlamentti käsittelee tällä hetkellä ristiriitaista kauppasopimusta Marokon kanssa. Nils Torvalds (SFP/ALDE) on esittänyt kalastusvaliokunnan kantaa.

Kauppasopimus on aiheuttanut erimielisyyksiä poliittisten ryhmien välillä parlamentissa johtuen herkästä tilanteesta Marockon hallitsemalla alueella Länsi-Saharassa. Keskeisenä kysymyksenä on, ovatko Länsi-Saharasta peräisin olevat tuotteet EU:n ja Marokon tekemän sopimuksen alaisia. EU-tuomioistuin on aikaisemmin katsonut että EU:n ja Marokon solmimia sopimuksia eivät sisällyttää Länsi-Saharaa koska kaikki juridiset vaatimukset eivät ole täyttyneet. Jotta sopimus olisi juridisesti pätevä sopimuksessa tulisi nimenomaan olla Länsi-Sahara mainittu ja Länsi-Saharan KANSA tulisi hyväksyä sopimusta.

– Sekä kauppasopimus josta keskustellaan tällä hetkellä että sopimus kalastuskumppanuudesta josta keskustellaan myöhemmin talvella  ovat hankalia. Euroopan parlamentti on aikaisemmin hyväksynyt samankaltaisia kauppa- ja kalastussopimuksia jotka ovat myöhemmin nopeasti pysäytetty tuomioistuimessa. Tällä kertaa meidän on toimittava oikein. Tässä ei voida selkeästi katsoa että tuomioistuimen asettamat vaatimukset kauppasopimukseen täyttyvät, Torvalds toteaa.

Kalastusvaliokunnan kanta, joka tänään sai kannatusta enemmistöltä valiokunnan edustajilta, lähettää yksi pääasiallinen viesti. Järjestelmä jotta voisi jäljittää mitkä kalatuotteet ovat pyydystetty vesillä jotka kuuluu Länsi-Saharaan on edellytys jotta Euroopan parlamentti voisi hyväksyä kauppasopimusta.

– Kysymys EU:n suhteesta Marokkoon on monimutkainen. Maa on tärkeä yhteistyökumppani EU:lle ja kauppasopimus Marokon kanssa auttaa luomaan uusia työpaikkoja myös Länsi-Saharassa. Samalla tarvitsemme sopimuksen joka todella on juridisesti kestävä. Moni kollegoistani jotka tulevat maista jotka kalastavat paljon näillää vesillä ovat laittaneet kovaa kovaan vastaan saadakseen minua ehdottamaan vesitetty teksti. Seisoin kuitenkin periaatteeni takana. Tekisimme ainoastaan karhunpalveluksen kalastus sektorille jos hyväksymme huonon sopimuksen. Annettaisiin kalastajat tehdä investointeja ja myöhemmin heidän olisi pakko vetäytyä kun tuomioistuin pysäyttäisi sopimuksen.

Kansainvälisen kaupan valiokunta Euroopan parlamentissa tulee nyt jatkamaan kauppasopimuksen käsittelyä viedäkseen sitä istuntoon myöhemmin talvella.