DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kokoomuksen Kauma: Ei pakkokiintiöitä perhevapaisiin, vaan aitoa valinnanvapautta

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma painottaa valinnanvapautta perhevapaiden käytössä. Eilen julkaistun Väestöliiton kyselyn mukaan suomalaiset perheet haluavat jatkossakin päättää itse perhevapaidensa käytöstä.

”Nykypäivänä perheiden tilanteet ovat hyvin erilaisia. Tästä johtuen perheissä on paras asiantuntijuus päättää, kumpi vanhemmista on kotona lapsen kanssa ja kuinka kauan”, Kauma sanoo.

Kyselyn mukaan suomalaiset ovat tyytyväisiä nykyiseen malliin, jossa vanhemmat voivat vapaasti päättää, kumpi vanhemmista käyttää perhevapaat. Nykymallia kannatti kyselyssä ainakin jossain määrin 79 prosenttia naisista ja 68 prosenttia miehistä.

”Perhevapaiden uudistuksessa on tärkeää huomioida vanhempien toiveet. Ei pakkokiintiöiden lisäämistä, vaan aitoa valinnanvapautta”, Kauma toteaa.

Väestöliiton kysely kertoo vastaajien olleen lähes yksimielisiä siitä, että perheiden tulee voida itse päättää vapaasti ja joustavasti perhevapaiden käytöstä. Kysely osoittaa, että kiintiöitä ei tarvita ja kaikenlainen pakko koetaan epämielekkäänä.

”Viime aikoina on puhuttu väestökadosta ja siitä, etteivät nuoret parit halua enää lapsia. Kyse on elämäntavan ja osittain myös arvojen muutoksesta, johon tulee vastata siten, ettei vanhemmuudesta rakenneta liian ongelmallista. Lapsista voi puhua myös myönteiseen sävyyn ja siitä, mitä kaikkea elämässä voi tehdä siitä huolimatta ja ehkä jopa sen ansiosta, että on pieniä lapsia”, Kauma sanoo.

Joustavuus vanhempainvapaiden järjestämisessä on tärkeää. Siis se, että perheet saavat itse suunnitella oman työ- ja perhe-elämänsä yhdistämisen. Osa-aikatyön yhdistäminen lapsen hoitoon on yhä tärkeämpää.

”Hoitovapaiden järjestäminen pidemmälle aikavälille kuin nykyään on myös toivelistalla. Esimerkiksi silloin, kun lapsi aloittaa koulun tai on jokin elämänmuutos meneillään, johon tarvitaan aikaa lapsen kanssa. Tärkeä perusperiaate vanhempainvapaissa on joustavuus”, Kauma päättää.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018