Kokoomuksen Mia Laiho: Vaarallisten tartuntatautien rokotteet muutettava pakollisiksi

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja ja Lastenliiton hallituksen puheenjohtaja Mia Laiho ehdottaa lasten rokotusohjelmaan liittyvien yleisvaarallisten tartuntatautien muuttamista pakollisiksi. Vanhempien omat aatteelliset syyt eivät saisi olla syy lapsen rokotuksen kieltämiseen.

”Kaikki Suomen rokotusohjelman rokotukset ovat tarkoin tutkittuja, turvallisia ja perheille myös ilmaisia. Suomessa yleisesti ottaen lasten rokotuskattavuus on erittäin hyvä, mutta kattavuudessa on alueellisia eroja.Jos jonkin alueen tai väestöryhmän rokotuskattavuus on useiden vuosien ajan liian matala, voi esimerkiksi päiväkoteihin ja kouluihin syntyä tuhkarokolle alttiita ryhmiä”, Laiho sanoo.

THL:n mukaan tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen sai Suomessa yli 94 prosenttia lapsista. MPR-rokotteen kattavuuden tulisi kuitenkin olla yli 95 prosenttia, sillä tuhkarokko tarttuu erittäin helposti. 

”Pohjanmaalla rokotuskattavuus on ollut kuitenkin maan alhaisimpia. Asiaan ei ole saatu jo usean vuoden jatkuneesta valistuksesta huolimatta parannuksia”, Laiho kuvaa.

”Suomessa rokotukset ovat perustuneet vapaaehtoisuuteen. On kuitenkin nurinkurista, jos lapsen vanhemman rokotekielteisyys voi vaarantaa oman lapsensa ja muiden ihmisten terveyden. Erityisen merkittäväksi tämä nousee yleisvaarallisten ja herkästi tarttuvien tartuntatautien kuten esim. tuhkarokon kohdalla”, Laiho sanoo.

Muita yleisvaarallisia tartuntatauteja ovat mm. kurkkumätä ja polio.

Laihon mukaan lapsen edun mukaista on, että hän saa tarpeelliset rokotukset ja saa elää ympäristössä, jossa riski yleisvaarallisiin tartuntatauteihin on minimoitu hyvällä väestön rokotussuojalla.

”Pienten lasten kohdalla meillä on erinomainen neuvolajärjestelmä, jossa rokotukset saadaan hyvin teknisesti ja turvallisesti toteutettua. Lapsen rokotussuojaa voidaan tarvittaessa edelleen täydentää koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Vanhempien tulee voida luottaa siihen, että päiväkodin ja koulujen turvallisuudesta on huolehdittu, myös tartuntatautien osalta”, Laiho sanoo.

Laiho esittää, että rokotuksesta kieltäytymiseen pitäisi olla lääketieteellisesti perusteltu syy.

”Vanhempien omat aatteelliset syyt eivät saisi olla syy lapsen rokotuksen kieltämiseen. Sosiaali-ja terveysministeriön ja sen alaisen THL:n olisikin syytä harkita vähintään rokotusohjelmaan sisältyvien yleisvaarallisten tartuntatautien rokotteiden muuttamista pakollisiksi”, Laiho summaa.