Tuhkarokko on melkein kokonaan hävitetty Suomesta toimivan rokotusohjelman ansiosta. On olemassa alueita Suomessa, muun muassa Pohjanmaalla, jossa tilanne valitettavasti tästä huolimatta on menossa vastakkaiseen suuntaan.

– Meillä nyt on tilanne jossa lapsi on sairastanut tuhkarokkoon Luodossa, mikä osoittaa senmitä voi tapahtua jos tarpeeksi moni ei anna rokottaa lapsiaan. On ilmiselvä että tarvitaan enemmän panostuksia tiedottamiseen vanhemmille lasten rokottamisen tarpeellisuudesta, RKP:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sanoo.

Tällä hetkellä rokotusaste esimerkiksi tuhkarokkoon, sikotautiin ja vihurirokkoon on hälyttävän alhainen monessa maakunnassa. Jotta meillä olisi toimiva laumasuoja joka suojaisi näiltä sairauksilta rokotettuja alueella tulisi olla vähintään 95%. Luodossa tämä on ollut noin 75%.

– Olen muun muassa Veronica Rehn-Kivi:n kanssa työskennellyt pidemmän ajan sen puolesta että saataisiin lisärahoitusta tähän tärkeään valistus työhön.  RKP on myös nostanut kysymystä budjettiesityksessääneduskuntaan, jossa pyydämme 200.000 euroa lisäystä valistamiseen rokotuksen tarpeellisuudestakoko maassa. Nyt on aika hallituksen ja eduskunnan ottaa asiaa vakavasti, Henriksson sanoo.

Eduskunta käsittelee parhaillaan ensi vuoden budjettia ja käy läpi eri prioriteetit.

– Tulevina päivinä ja viikkoina budjettikäsittelystä päätetään eduskunnassa. Toivon että niin kaikki hallituspuolueet kun oppositio voivat seistä meidän esityksemme takana, Henriksson lopettaa.