Seppo Hauta-aho Tähtiliikkeen puoluesihteeri

Lännen Media julkaisi tänään tuloksia mielipidemittauksesta, jossa oli selvitetty eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kannatusta seuraavan hallituksen pääministeriksi. Tutkimus on arvoton sen vuoksi, että kyselyssä ei ollut mukana yhden eduskuntapuolueen, Seitsemän tähden liikkeen, puheenjohtaja.

Kaksi vuotta sitten Taloustutkimus teki vastaavanlaisen mielipidemittauksen

Kaksi vuotta sitten Ville Niinistö sai suunnilleen saman kannatuksen kuin Pekka Haavisto nyt. Petteri Orpon kannatus on nyt 16 prosenttia eli noin neljä prosenttiyksikköä alhaisempi kuin kaksi vuotta sitten. Antti Rinne saa nyt 12 prosentin kannatuksen, 3,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Juha Sipilän kannatus on romahtanut silloiselta yli 25 prosentin tasolta nykyiseen vain 13 prosenttiin.

Paavo Väyrynen sai kaksi vuotta sitten 7 prosentin kannatuksen, saman kuin Timo Soini. On oletettavaa, että Väyrysen henkilökohtainen kannatus on sittemmin vahvistunut, kuten hänen menestyksensä viime vuoden presidentinvaaleissa osoittaa.

Luvut eivät ole vertailukelpoisia sen vuoksi, että kaksi vuotta sitten mukana olivat vain kantansa ilmaisseet. Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa kantansa ilmaisi 71 prosenttia haastatelluista. Vastaava luku näyttää olleen nyt 78 prosenttia. Otos on vain noin 1000 henkilöä ja virhemarginaali sen vuoksi suuri.

Seitsemän tähden liike rp on otettava mukaan kaikkiin eduskuntapuolueita koskeviin mielipidemittauksiin. Puolueen edustajat tulee myös ottaa mukaan kaikkiin paneelikeskusteluihin ja haastatteluihin, joissa muutkin eduskuntapuolueet ovat mukana.

Olemme eduskuntapuolueena muodollisesti samassa asemassa kuin Siniset, joka ei ollut mukana viime vaaleissa ja joka on tullut merkityksi puoluerekisteriin vasta vaalikauden kuluessa.