Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen toivoo, että eduskunnassa käsittelyssä olevat lakiesitykset seksuaalirikosten rangaistusten kiristämiseksi ja turvapaikkamenettelyn väärinkäytön ehkäisemiseksi etenevät nopeasti tällä vaalikaudella. Kokoomuksen, Keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat Jokisen mukaan sopineet kokoontuvansa tiistaina käsittelemään aihetta.

”Nyt on tärkeää varmistaa eduskunnassa, että ministeri Antti Häkkäsen esittämät kiristykset lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin tulevat viivytyksettä hyväksytyksi”, Jokinen sanoo.

Rikoslakiin ollaan tekemässä muutoksia oikeusministeri Häkkäsen esityksestä. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta. Lisäksi rikoslakiin esitetään uutta törkeää lapsenraiskausta koskevaa rangaistusta, jonka maksimirangaistus vastaisi taposta saatavaa 12 vuoden tuomiota. Rangaistusasteikko olisi 4—12 vuotta vankeutta, joka merkitsisi vähimmäisrangaistuksen ankaroitumista kahdella vuodella. Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2019.

Myös SDP on esittänyt tänään lisäyksiä seksuaalirangaistusten kiristämiseksi.

”Suhtaudun myönteisesti SDP:n eduskuntaryhmänpuheenjohtajan Antti Lindtmanin yhteistyötarjoukseen, jotta saamme nämä tärkeät lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten kiristykset hyväksyttyä viivytyksettä eduskunnassa. Olemme sopineet, että kokoonnumme eduskuntaryhmien puheenjohtajien kesken tiistaina Keskustan Antti Kaikkosen kutsusta ”, Jokinen sanoo.

Jokinen huomauttaa, että myös poliisin resursseja on kasvatettu. Hallitus on halunnut varmistaa 7 200 poliisimiehen taso reilun 18 miljoonan euron tasokorotuksella. Vuodelle 2019 on lisätty lisäksi poliisille yhteensä 5,8 milj. euron lisämäärärahaa poliisin toimintaan palvelutason kannalta haasteellisilla ja harvaanasutuilla alueilla sekä lähiöpoliisien ja poliisin ennalta estävän toiminnan lisäämiseen. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta teki vielä lisäyksiä poliisille ulkomaalaisvalvontaan kadonneiden henkilöiden tavoittamiseksi, lasten nettihyväksikäytön ennaltaehkäisyyn sekä poliisilaitosten koulupoliisitoiminnan turvaamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä poliisin rahoitusta on kasvatettu viime vuodesta yli 27 miljoonalla eurolla.

”Hallitus valmistelee sisäministeri Mykkäsen johdolla jo eduskunnassa olevien lakimuutosten lisäksi toimenpiteitä seksuaalirikosten ennaltaehkäisemiseksi. Kun esitykset valmistuvat, toivon, että ne viedään nopeasti eteenpäin. Myös kansalaisuuslain muuttaminen on jo aloitettu siten, että törkeisiin rikoksiin kuten terrorismiin tai maanpetokseen syyllistyneiltä poistetaan Suomen kansalaisuus”, Jokinen sanoo.

Rikoksiin syyllistyneiden karkotuksia on nopeutettu 1.1.2019 alkaen. Tällä hetkellä eduskuntakäsittelyssä on ulkomaalaislain muuttaminen siten, että viivytystarkoituksessa uusittuihin turvapaikkahakemuksiin puututaan tehokkaammin.

“Lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat rikoksista törkeimpiä. Siksi niihin syyllistyneet rikolliset ansaitsevat ankarat rangaistukset”, päättää Jokinen.