Kokoomuksen Sirén: Kutsu uuteen ilmastokomiteaan – keskiössä oikeudenmukaisuus

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén esittää uutta ilmastokomiteaa käsittelemään konkreettisia jatkotoimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Sirénin mukaan keskeistä on saada työmarkkina- ja ympäristöjärjestöt puolueiden kanssa saman pöydän ääreen puhumaan oikeudenmukaisuudesta ilmastonmuutoksessa.

“Haluamme laajentaa ilmastopoliittista keskustelua Suomessa oikeudenmukaisuuteen, ja siksi mukaan tulisi kutsua työmarkkina- ja ympäristöjärjestöt sekä alan tutkijoita. Oikeudenmukaisuus ilmastopolitiikassa on ajankohtainen keskustelu: esimerkiksi yksityisautoilun tulevaisuus ja huolet on ymmärrettävä ja tehdasteollisuuden työntekijät pidettävä mukana. Ilmastotavoitteista ei voi tinkiä ja samalla ne on toteutettava reilulla tavalla”, Sirén sanoo.

Sirénin mukaan komiteavalmistelulle on yhteiskunnassa viime aikoina ollut kysyntää, ja se toimisi erinomaisesti eduskuntapuolueiden ilmastositoumuksen jatkotyönä. Lisäksi valtiovarainministeri Orpon valmisteleman kestävän kehityksen budjetoinnin valmistelu tehtiin kiittäen yhteistyössä.

“Ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuus on ollut merkittävästi pinnalla. Ranskassa nähdyt levottomuudet osoittavat, että ilmastotoimien edistäminen on käytännössä mahdotonta, jos ihmiset eivät koe toimia oikeudenmukaisiksi. Ilmastopolitiikka maksaa, eikä kasvavia kustannuksia tietenkään voi sysätä köyhimmille ja heikoimmille – etenkään, kun iso osa päästöistä aiheutuu hyväosaisten kulutusvalinnoista”, Sirén pohtii.

“Päästövähennysten myötä myös työpaikkoja tulee väistämättä katoamaan etenkin energiaintensiivisestä teollisuudesta. Toisaalta uusiakin työpaikkoja syntyy. Muutokset ovat välttämättömiä, vaikka ne ymmärrettävästi aiheuttavat epävarmuutta ja pelkoja esimerkiksi omasta toimeentulosta. Siksi muutoksia täytyy ennakoida ja varautua vaikkapa uudelleenkouluttautumismahdollisuuksiin”, Sirén linjaa.

Sirénin mukaan ennakointi on nimenomaan päättäjien tehtävä, ja sitä tulisi tehdä laajalla yhteistyöllä.

“Ilmastopolitiikkaan tarvitaan komiteatyyppistä valmistelua, joka olisi laaja-alaista ja jatkuisi hallituskausien yli. Teenkin ehdotuksen: Pääministeri Sipilä kutsui taannoin eduskuntapuolueet ilmastonmuutosta koskevaan pyöreän pöydän keskusteluun. Tämä on erinomainen asia, mutta työ ei saisi päättyä tähän. Olisi luonteva seuraava askel jatkaa yhteistä valmistelua vieläkin laajemmalla porukalla. Kutsutaan mukaan yhteiskunnan eri toimijat, kuten ympäristö- ja työmarkkinajärjestöt, pohtimaan kunnianhimoisten ilmastotoimien oikeudenmukaista toteuttamista. Ilmastonmuutos on yhteinen uhka, joten työssä täytyy ottaa kaikki keinot ja kaikki tahot mukaan”, Sirén sanoo.

Sirénin mukaan on selvää, että mitä kauemmin odotamme, sitä järeämpiä toimia tarvitaan ja sitä kalliimmaksi muutokset tulevat.

“Suomessa keskeisimpiä teemoja ovat esimerkiksi liikennepäästöt, energiatehokkuus ja kaukolämmön tuotanto. Lopulta kaikki lähtee kuluttamisen vähentämisestä. Osoittelu ja tiettyjen ryhmien syyllistäminen ei kuitenkaan toimi, ja johtaa yhteiskuntarauhan järkkymiseen. Kaikkien on luovuttava jostakin,” Sirén päättää.