”Jopa liberaaleina tunnetut oppositiopuolueet huutavat Oulun ja Helsingin lastenraiskausrinkien vuoksi nyt tiukempaa rikos- ja maahanmuuttolainsäädäntöä. Ääni kellossa on muuttunut yhdessä viikonlopussa”, toteaa Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. ”Hallitus on toteuttanut valtaosan hallitusneuvotteluissa laaditusta 80-kohtaisesta ohjelmasta, jolla on tiukennettu ennen näkemättömällä tavalla Suomen maahanmuuttolainsäädäntöä”, Elo muistuttaa.

”Olen varma, että millään muulla hallituskokoonpanolla muutoksia ei olisi toteutettu. Väitän myös, että meidän sinisten poliitikkojemme panos on ollut korvaamaton. Ilman meitä muutoksia ei olisi tehty tai ne olisivat ainakin vähäisempiä”, Elo toteaa. ”Suomi on tiukentanut perheen yhdistämisen kriteerejä merkittävästi. Lisäksi humanitäärisen suojelun perusteella ei myönnetä enää oleskelulupia. Yle uutisoi jo kesällä 2017 asiantuntijoiden arvion, että hallitus on lähes kokonaan ja keskeisimmiltä osiltaan toteuttanut 80-kohtaisen turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelmansa.” 

Elo ihmettelee varsinkin demareiden täyskäännöstä maahanmuuttokysymyksissä. Varapuheenjohtaja Sanna Marin ja useat demarikansanedustajat ovat kritisoineet hallituksen tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Marin on kritisoinut esimerkiksi perheenyhdistämisen vaikeuttamista ja vaatinut turvapaikanhakijoille suurempia korvauksia. Puheenjohtaja Antti Rinne taas on suhtautunut epäilevästi sinisten esitykseen turvapaikkakäsittelyn siirtämisestä EU-rajojen ulkopuolelle. Vihreät taas ovat halunneet keskeyttää pakkopalautukset Afganistaniin ja Irakiin sekä antaa tilapäisen oleskeluluvan kaikille kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille.

”Vallitsevassa liberaalissa keskusteluilmapiirissä on ollut suuri saavutus saada tiukennuksia aikaan maahanmuuttopolitiikassa, kun on uitu koko aika vastavirtaan. Nyt muutkin puolueet tuntuvat heräävän maahanmuuton ongelmiin, että niistä on keskusteltava samalla tavalla kuin vaikka alkoholin haitoista tai ilmastonmuutoksesta. Kun asioista hyssytellään, rikoksentekijät saavat toimia rauhassa”, Elo muistuttaa.

Vanhemmat ja opettajat: puhukaa nuorille selkokieltä

Simon Elo haluaa välittää myös viestin koteihin ja kouluihin.

”Puhukaa suoraa kieltä nuorten kanssa. Varoittakaa nuoria vieraiden aikuisten yhteydenotoista. Mielestäni opetushallituksen pitää laatia selkokieliset ohjeet, jotka koulut käyvät läpi kaikkien peruskouluikäisten kanssa. Nuorille pitää kertoa raiskausringeistä ja muista vaaroista, jotka voivat seurata yhteyksistä tuntemattomiin vieraisiin ihmisiin. Nuoret eivät ymmärrä vaaraa ellei kukaan valista heitä.”

Elo kehoittaa kaikkia ihmisiä valppauteen ja ilmoittamaan viranomaisille epäilyttävistä havainnoista.

”Kannustan ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä viranomaisiin heti jos tämän tyyppistä toimintaa ilmenee. Tämä voi parhaassa tapauksessa johtaa jo tapahtuneiden rikosten selviämiseen”, Elo sanoo. ”Ei ole oikeastaan mitään perusteltua syytä miksi tuntemattomien aikuisten miesten pitäisi hakea kontaktia lapsiin ja nuoriin.”