DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kokoomuksen Vikman: Raiskauslainsäädännön kokonaisuudistus on välttämätön

Kansanedustaja Sofia Vikman kiittää oikeusministeri Antti Häkkästä seksuaalirikosten rangaistuksia koskevan uudistuksen käynnistämisestä. Vikmanin mukaan seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö tarvitsee kokonaisuudistuksen ja rangaistuksia seksuaalirikoksista on Vikmanin mukaan kiristettävä kautta linjan.

“Suostumuksen roolin on korostuttava raiskaustapauksissa ja lapsen hyväksikäyttö on säädettävä rangaistavaksi raiskauksena. On oikein, että oikeusministeri Häkkänen tarttui toimeen ja asia etenee”, sanoo Vikman.

Vikmanin mukaan raiskauslainsäädäntöön on tehtävä tuntuvia kiristyksiä tunnusmerkistöihin ja rangaistusasteikkoihin.

“Seksuaalirikosten rangaistusten on oltava nykyistä ankarampia ja niiden on viestittävä sitä, miten tuomittavina ja vakavina rikoksina suomalainen yhteiskunta näitä tekoja pitää”, sanoo Vikman.

Vikmanin mukaan rangaistusten tason lisäksi on tarkistettava myös seksuaalirikosten tunnusmerkistöä.

“Suostumuksen puutteen lisääminen raiskauksen määritelmään parantaisi raiskauksen uhrin asemaa ja oikeusturvaa. On tarpeellista, että lainsäädännöstä ilmenisi selvästi, että seksuaalisen teon tekeminen uhrin tahdon vastaisesti tai ilman tämän suostumusta on rangaistavaa. Suostumuksen lisääminen raiskauksen määritelmään vahvistaisi uhrin asemaa ja madaltaisi ilmoittamiskynnystä, kun todistelussa ei väkivallan uhkaa tarvitsisi enää todistaa,” Vikman sanoo.

Vikmanin mukaan seksuaalirikosten rangaistukset kautta linjan eivät tällä hetkellä vastaa ja viesti tekojen vakavuutta.

“Esimerkiksi raiskauksen minimirangaistus on vain yksi vuosi vankeutta, joka tuomitaan pääsääntöisesti ehdollisena. Seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai pakottamisesta seksuaaliseen tekoon voi selvitä jopa pelkillä sakoilla. On hyvä, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten kiristämisessä ollaan lainsäädännöllisesti jo etenemässä. Lisää toimia kuitenkin tarvitaan”, sanoo Vikman.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018