Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen mukaan on arvokasta, että eduskuntapuolueet päättivät yksimielisesti edistää eduskunnan käsittelyssä olevia hallituksen esityksiä seksuaalirikosten rangaistusten kiristämiseksi ja rikosten ehkäisemiseksi. Eduskunnasta lähtee vahva viesti, että törkeistä rikoksista seuraa ankara rangaistus. Jokinen nostaa esille kuitenkin kaksi lisäesitystä, jotka on myös vietävä läpi.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) lakiesitys seksuaalirikosten rangaistusten kiristämiseksi sai laajan tuen, ja etenee nopeasti. Samoin mm. sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) esitykset kansalaisuuslain muuttamisesta siten, että vakaviin rikoksiin syyllistynyt ulkomaalainen voidaan karkottaa Suomesta.

“On hienoa, että myös oppositiopuolueet tulivat hallituksen linjoille seksuaalirikosten rangaistusten kiristämisessä sekä turvallisuuden parantamisessa. Häkkäsen ja Mykkäsen esittämät toimenpiteet ovat tärkeitä tiukennuksia, jotka on hyväksyttävä eduskunnassa viipymättä,” Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan eduskunnassa on kuitenkin 15.1. hyväksyttyjen lisäksi kaksi merkittävää tiukennusta, jotka on myös saatava eteenpäin, vaikka puolueet eivät niitä yksimielisesti eilen esittäneet.

“Ensimmäinen tärkeä esitys on sisäministeriön ja Mykkäsen esitys turvapaikanhakijoiden viivytystarkoituksessa tehtyjen uusintahakemusten vähentämiseksi. Viime vuonna lähes puolet eli yli 2100 turvapaikkahakemusta oli uusintahakemuksia. Eduskunnan on tuettava hallituksen esitystä myös tässä asiassa,” Jokinen sanoo.

Esityksellä pyrittäisiin puuttumaan maastapoistamisen estämiseksi tehtyihin uusintahakemuksiin, joita tehdään esimerkiksi lentokentällä.

“Toinen tärkeä esitys on oikeusministeriön ja Häkkäsen esitys lapsiavioliittojen kieltämiseksi Suomessa. Lapsiavioliittojen täyskielto on merkittävä signaali tyttöjen oikeuksien ja aseman puolesta, ja osoittaa myös vahvemmin tasa-arvon toteutumista Suomessa. Toivon eduskunnan tukea myös tälle lakiesitykselle,” Jokinen sanoo.

“Kokonaisuudessaan on hyvä, että eduskunta löysi yksimielisyyden hallituksen esitysten tukemisessa. Kuitenkin nämä kaksi, jo eduskunnassa sisällä olevaa esitystä on myös saatettava ripeästi eteenpäin, jotta niiden eteneminen ei jäisi kiinni esimerkiksi perustuslakivaliokunnan ruuhkasta,” Jokinen päättää.