Puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen: Onko SDP luopumassa koko maan puolustamisesta?

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen on huolissaan SDP:n tuoreista linjauksista liittyen ilmavoimien uusien hävittäjien hankintaan. SDP on vt. puheenjohtaja Sanna Marinin johdolla linjannut, että aiemmin laajalla yhteisymmärryksellä sovitusta uusien hävittäjien määrästä ei välttämättä enää pidettäisikään kiinni. Heinosen mukaan hävittäjien määrän lasku 64 koneesta tarkoittaisi suorituskyvyn laskua ja samalla koko maan puolustamisesta luopumista.

”Olen huolissani, että jopa pääministerin tehtävää tavoitteleva puolue irtaantuu näin laajasta puolustuspolitiikan konsensuksesta. Käytännössä vasemmistoliittoa lukuun ottamatta kaikki puolueet ovat tähän asti pitäneet kiinni siitä, että käyttöikänsä päähän tulevien Hornetien suorituskyky korvataan täysimääräisesti. Koko maan puolustamiseen tarvitaan miniminä tämä nykyinen 64 hävittäjän määrä, toteaa Heinonen.

Heinonen on ollut mukana päätöksenteossa puolustusvaliokunnassa jo pian kahden vaalikauden ajan, ja toivoo, että Suomen puolustusta ei kyseenalaistettaisi edes vaalien alla. Sairaslomalla olevaa Antti Rinnettä tuuraava SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin esitti yllättävän kannan Ylen tuoreessa puoluejohtajille suunnatussa kyselyssä.

”Jää epäselväksi, onko kyse Marinin yksinajattelusta vai oikeasta SDP:n turvallisuuspolitiikan linjanmuutoksesta. Olemme kuitenkin yli vaalikausien tehneet näitä turvallisuuspolitiikan suuria linjauksia ja päätöksiä vahvassa yhteisymmärryksessä yli hallitus- ja oppositiorajojen”, pohtii Heinonen.

Ylen selvityksessä Hornet-hävittäjien suorituskyvyn korvaamisesta täysimääräisesti pitivät kiinni kokoomus, keskusta, kristillisdemokraatit, siniset ja RKP. Täysimääräinen korvaaminen perustuu puolustuspoliittisen selonteon linjaukseen. SDP:n lisäksi vasemmistoliiton, vihreiden ja perussuomalaisten mukaan jo lähetetystä tarjouspyynnöstä poiketen olisikin mahdollista hankkia vähemmän kuin esitetyt 64 hävittäjää.

”Jos jakolinja todella on tällainen, niin asiasta voi hyvin syntyä yksi keskeinen kysymys myös hallituspohjia ajatellen ja käynnissä olevaan pääministerikisaankin. Koko maan puolustaminen on sen laatuinen kysymys, että siitä luopumisesta ei voida tietenkään edes keskustella. Pidän tärkeänä, että puolustuksesta huolehditaan hyvin myös ensi vaalikaudella”, toteaa Heinonen.