Kansanäänestys pääministeristä

Vallanpitäjät ja valtamedia ovat päättäneet tehdä kevään eduskuntavaaleista pääministerivaalit. Ne pyrkivät kuitenkin siihen, että ylivoimaisesti kokenein eduskuntapuolueen puheenjohtaja suljettaisiin sen ulkopuolelle.

Yleisradion hallintoneuvosto teki 4. joulukuuta päätöksen, jolla Seitsemän tähden liikkeeltä evättiin muille eduskuntapuolueille arvottava puheenjohtajan puhe- ja vaalitenttipäivä. Päätös tarkoittanee myös sitä, että Tähtiliikkeen puheenjohtaja ei pääsisi eduskuntapuolueiden puheenjohtajille järjestettäviin vaalikeskusteluihin.

Tämä merkitsee sitä, että kevään vaaleihin ollaan räätälöimässä uusi käytäntö. Aikaisemmin puolueet on jaettu vaaliohjelmissa eduskuntapuolueisiin ja eduskunnan ulkopuolisiin pienpuolueisiin.

Maaseudun Tulevaisuudelle antamassaan lausunnossa Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Jouko Jokinen puolustaa hallintoneuvoston päätöstä väittäen, että ”aiemmat vastaavat tapaukset on ratkaistu samalla tavalla. Puolueista irrottautuneet yhden hengen ryhmät eivät ole aikaisemminkaan päässeet tentteihin mukaan.” (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.368166)

Jokinen johtaa harhaan. Kysymyksessä ei ole puolueesta irrottautunut yhden hengen ryhmä, vaan puoluerekisteriin merkitty eduskuntapuolue.  Ainakaan minä en muista tapausta, jossa eduskuntapuolueen puheenjohtaja olisi suljettu eduskuntapuolueiden puheenjohtajille järjestettyjen puheenjohtajakeskustelujen ja muiden vaaliohjelmien ulkopuolelle.

Eduskunnan oikeusasiamies selvittää, ovatko hallintoneuvoston jäsenet toimineet päätöstä tehdessään lain vastaisesti. (Eduskunnan oikeusasiamiehelle)

MTV näyttää pelaavan omaa peliään. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista tehdään henkilöesittelyt. Paavo Väyrystä ei ole ainakaan vielä haastateltu.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kutsutaan Huomenta Suomi –ohjelmaan, jossa jokaiselle puheenjohtajalle on varattu oma aamunsa. Väyrynen ei ole saanut kutsua.

Huhtikuun alussa MTV järjestää erityisen pääministeritentin, jossa mukana ovat suurimpien puolueiden puheenjohtajat. Väyrynen aiottaneen jättää myös 10. huhtikuuta järjestettävän eduskuntapuolueiden puheenjohtajille järjestettävän vaalikeskustelun ulkopuolelle. 

Seitsemän tähden liike haluaa olla mukana pääministerikilvassa. Edellytämme, että Yleisradio ja muut tiedotusvälineet ottavat vakiintuneen käytännön mukaisesti meidän puheenjohtajamme mukaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajien vaalikeskusteluihin ja muihin vaaliohjelmiin.

Tähtiliike pyrkii saamaan eduskuntavaaleissa aikaan kansanäänestyksen Suomen seuraavasta pääministeristä. Tätä kautta kansa pääsee ottamaan kantaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan, Eurooppa-politiikan ja sisäpolitiikan suuntaan.

Puheenjohtajamme Paavo Väyrynen on itse ehdolla Uudellamaalla. Muissa vaalipiireissä hänen pääministeriehdokkuuttaan voi tukea äänestämällä muita Tähtiliikkeen ehdokkaita.

Väyrynen on pääministeriehdokkaista ylivoimaisesti kokenein. Hän on toiminut ministerinä viidellä eri vuosikymmenellä. Suunnilleen saman verran ministerikokemuskusta on kertynyt vain Johannes Virolaiselle. Väyrynen on valtiotieteen tohtori ja kansainvälisten suhteiden dosentti.

Lännen Media julkaisi vuodenvaihteessa Taloustutkimus Oy:n tekemän pääministerigallupin, jossa mukana oli eduskuntapuolueiden puheenjohtajia. Paavo Väyrynen oli jätetty tämän kyselyn ulkopuolelle.

Tuloksia olisi ollut mielenkiintoista verrata kaksi vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen, jossa Väyrynen sai 7 prosentin kannatuksen, saman kuin siinä vaiheessa vielä iskussa ollut Timo Soini. (5.1. Uusi Suomi)

Kun tiedotusvälineet eivät ole tietääksemme tilanneet uusia pääministerigallupeja, päätimme tilata itse sellaisen Taloustutkimukselta. Tuloksia saataneen kolmen viikon kuluessa.

P.S. Milloinkahan Paavo Väyrynen kutsutaan vieraaksi Ykkösaamuun. Harkimo oli jo viime keväänä.

http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268434-kansanaanestys-paaministerista