Siniset PUOLUSTAA sote-uudistusta, jotta Esperi Caren kaltaiset laiminlyönnit loppuisivat. Vanhustenhuollossa on paljon parannettavaa. Nyt on tärkeintä saada sote-lait eduskunnasta, jotta ulkoistamiset saadaan hallintaan.

”Valvontaviranomaiset ovat toimineet oikein ja on ehdottoman hyvä, että tämänkaltaiset epäkohdat tulevat ilmi. Ongelmiin pitää puuttua kuitenkin paljon laajemmin kuin mediakohujen kautta”, Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho korostaa.

Suomen nykyjärjestelmä valitettavasti mahdollistaa tämänkaltaiset tilanteet, kun erilaisia järjestäjiä on niin paljon. Tulevassa maakuntahallinnossa esimerkiksi ikäihmisten hoivapalvelut ovat kontrolloidumpia, kun järjestäjien määrä vähenee yli 300 organisaatiosta 18 maakuntaan. Lisäksi valinnanvapauslaissa on niin kutsuttu yhteiskuntavastuupykälä, joka on nykyistä lainsäädäntöä tiukempi esimerkiksi taloustietojen avoimuuden suhteen.

”Siniset ovat jatkuvasti pitäneet esillä yhteiskuntavastuupykälän tärkeyttä. Toki yksityisiä palveluntuottajia tulee myös uudessa mallissa lisää, mutta mikään ei estä sitä nykyäänkään, koska kunnallinen itsehallinto edelleen sallii jopa kokonaisulkoistukset. Totuus on kuitenkin se, että jos sote-uudistus tälläkin vaalikaudella jää tekemättä, kunnat todennäköisesti ulkoistavat vielä lisää kun julkisen puolen ongelmia ei saada korjattua”, Terho korostaa.