DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen: “Esperin tapaus karu esimerkki siitä, miten vanhimpien ja heikoimpien hyvinvoinnin kustannuksella tehdään valtavia voittoja”

Viikonloppuna julkisuuteen nousi vakavia puutteita hoivakoteja omistavan Esperi Caren toiminnassa, kun Valvira keskeytti yhden Esperin yksikön toiminnan. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen vaatii toimia valtavia voittoja tavoittelevien hoivafirmojen hengenvaarallinen temppuilun kuriin saamiseksi.

Esperi Caren bisnesmalli on tuottoisa, sillä toimitusjohtaja keräsi vuonna 2017 yrityksestään lähes kuuden miljoonan euron vuositulot. Yrityksen pääomistaja on kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö, jolla on kytköksiä veroparatiiseihin.

– Esperin tapaus osoittaa, miten karua bisnes hoiva-alalla pahimmillaan on. Hurjia voittoja taotaan kaikkein vanhimpien ja heikoimpien hyvinvoinnin ja turvallisuuden kustannuksella, Pekonen sanoo.

Kireässä taloustilanteessa kunnat ostavat palveluja mistä halvalla saavat ja hoivakotien todellisuus ei useinkaan vastaa yhtiöiden mainoslauseita.

– Vanhustenhoivan on annettu kriisiytyä jo pitkään. Pelkään, että Esperin tapaus on vasta jäävuoren huippu. Samalla Sipilän hallitus haluaa sote-uudistuksellaan ajaa Suomea yhä enemmän voitontavoittelun ohjaamiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tämän suunnan tulisi huolestuttaa kaikkia suomalaisia, Pekonen sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jättää toimenpidealoitteen siitä, että vanhustenhoivan henkilöstömitoitus kirjattaisiin sitovasti lakiin. Suomessa laitoshoidon henkilökuntamitoitus on Pohjoismaiden matalin. Henkilöstömitoitus vanhuspalveluissa on nostettava vastaamaan hoidon vaativuutta.

Hoivayksiköissä on hoitajamitoitusta laskettaessa otettava myös huomioon potilaiden avuntarve.

– On täysin eri asia vastata viiden kävelevän potilaan kuin viiden vuodepotilaan hoitamisesta, huomauttaa Pekonen, joka on itse ammatiltaan lähihoitaja.

Samalla hoivan valvontaan tarvitaan lisää resursseja. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ja aluehallintoviraston valvontaa on lisättävä.

– Kuten Esperin tapauksesta huomataan, pelkkä omavalvonta ei riitä ongelmien torjumiseen, Pekonen sanoo.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018