DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kokoomuksen Kauma: Vanhustenhoidossa laiminlyönneistä seurattava kovempia sanktioita

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma vaatii vanhustenhoitoon liittyvistä laiminlyönneistä kovempia sanktioita. Kauma painottaa, että hoivasektorilla toimivien yritysten tulisi kokea aivan erityisen suurta vastuuta. Tällä hetkellä noin puolet vanhuksista saa hoitoa yksityisissä hoivalaitoksissa.

”Palveluita kilpailutettaessa on huolehdittava siitä, että sopimuksen mukaisten velvoitteiden rikkomisesta sovittavat sopimussakot ovat riittävän suuria. Sopimuksen rikkomisesta seuraavan sanktion on tunnuttava myös monikansallisissa yrityksissä, joiden liikevaihto on mittava. Muutenhan sopimuksella ei ole ohjaavaa vaikutusta”, Kauma linjaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo ehdotti keskiviikkona, että tilanteessa, jossa palveluntuottajat laiminlyövät tehtäviään, pitäisi tilaajalla olla oikeus saada rahansa takaisin ja purkaa sopimus. Sanktioiden kirjaaminen lakiin olisi Orpon mielestä luonnollista.

”Pidän ministeri Orpon avausta erittäin tärkeänä. Vanhustenhoidossa laiminlyönneistä seuraavien sanktioiden tulisi olla sen verran tuntuvia, että ne ohjaavat jokaisessa tilanteessa toimimaan annettujen ohjeistusten ja tehtyjen sopimusten mukaan”, Kauma sanoo.

Kauma painottaa myös valvonnan merkitystä vanhustenhoidossa. Vanhuspalveluiden toimintayksiköihin tehtävistä tarkastuksista valtaosa on ennalta ilmoitettuja säännöllisiä tarkastuskäyntejä ja vain osa yllätystarkastuksia.

”Tarkastuskäyntien tavoitteena olisi saada totuudenmukainen kuva palveluiden tilasta. Jos valtaosa käynneistä on ennalta ilmoitettuja, niin vaarana on, että hoivayksikössä varaudutaan panemaan parasta juuri tarkastuksen ajankohtana. Arkitodellisuus hoitoyksikössä voikin sitten olla aivan muuta”, Kauma pohtii.

”Uskon siihen, että valtaosassa hoiva-alan yrityksistä työtä tehdään suurella sydämellä ja vanhuksista huolehditaan asianmukaisesti. Valvontaan ei kuitenkaan pidä jättää porsaanreikiä. Keinottelu mahdollistaa sen, että vastuuttomasti toimivat yritykset saavat kilpailuetua suhteessa rehellisesti toimiviin yrityksiin”, Kauma kiteyttää.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018