Torstaina 31.1.2019 Suomen pääministeri Juha Sipilä piti puheensa Euroopan tulevaisuudesta Euroopan parlamentissa. Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (RKP/ALDE) oli paikalla ja kommentoi keskustelua Sipilän kanssa:

– Suomi ei pärjää ilman EU:ta, eikä EU pärjää ilman meitä. Sipilän puheenvuoro tuli tärkeän ajankohtaan, sillä heinäkuussa Suomen puheenjohtajuuskausi alkaa Romanian kauden jälkeen. Suomi saa silloin hienon mahdollisuuden näyttää, että kannamme vastuumme eurooppalaisesta yhtenäisyydestä, sanoo Torvalds. Myös komission presidentti Jean-Claude Juncker on aiemmin painottanut samaa asiaa.

– Samana päivänä, kun Sipilä piti puhettaan, 35 000 nuorta osoitti mieltään Brysselin kaduilla. He vaativat tehokkaita toimenpiteitä ilmastonmuutosta vastaan. Jotta pystyisimme tarjoamaan tulevaisuuden toivoa heille meidän pitää olla kunnianhimoisia ilmastopolitiikassamme, mutta myös puhuessamme innovaatioista. Toivoisin, että saisimme aikaan avoimemman keskustelun myös vaikeista kysymyksistä sekä Suomessa että EU:ssa, kuten esimerkiksi ilmastosta, muuttoliikkeistä, sisäisestä turvallisuudesta ja aiemmin mainituista innovaatioista. Jotta voisimme tehdä kestäviä päätöksiä, meillä täytyy olla tasapainoinen budjetti, myös pidemmällä aikavälillä, Torvalds painottaa.

– Suomen puheenjohtajuuskauden aikana meidän täytyy katsoa tarkasti eteenpäin. Suomen täytyy olla esimerkkinä ja johtaa neuvostoa sellaisella tavalla joka mahdollistaa sujuvaa päätöksentekoa.  Tällä tavalla löydämme yhteisiä vastauksia yhteisiin haasteisiin. Myös vaikeimpiin haasteisiin.

Sipilä oli puheessaan samoilla linjoilla ja painotti ilmastokysymystä, yhteisiä eurooppalaisia arvoja ja tehokasta päätöksentekoa.

-Pääministeri painotti myös sellaisia kysymyksiä, joiden parissa olen tehnyt paljon töitä täällä parlamentissa, Torvalds sanoo. Jotta pystyisimme vastaamaan haasteisiin, meidän täytyy löytää tasapainotettuja kompromisseja. Tämä tulee olemaan seuraavan vaalikauden parlamentin suurin haaste. Toivotan tervetulleeksi pääministerin ratkaisukeskeiset ja konkreettiset puheenvuorot tässä keskustelussa ja näistä keskustelin hänen kanssaan lisää päivän aikana.

Sipilän puhe on osa jatkuvaa puhesarjaa jossa kaikkien jäsenvaltioiden valtion- ja hallituksenjohtajat tuovat esille näkemyksiään Euroopan tulevaisuudesta. Aikaisemmin muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat puhuneet ja keskustelleet Europarlamentissa. Torvalds osallistui torstain aikana myös lounaaseen pääministeri Sipilän ja Europarlamentin puhemiehen Antonio Tajanin kanssa.