DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kokoomuksen Kauma kirjallisessa kysymyksessään: Opiskeluaikaa työttömyysetuudella tulisi kasvattaa kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma on jättänyt kirjallisen kysymyksen työministeri Jari Lindströmille 2 vuoden opiskelusta työttömyysturvalla. Kauma kiittelee tämän vuoden alussa voimaan tullutta lakia joka mahdollistaa opiskelun työttömyysetuuden turvin kuuden kuukauden ajan.

”Laki on kädenojennus työttömälle, joka haluaa päivittää osaamistaan. Kuuden kuukauden opiskelu työttömyysturvalla on kuitenkin liian lyhyt aika kokonaan uuteen ammattiin kouluttautumiseen. Tavoitteena tulisi olla, että jatkossa opiskeluaikaa tulee kasvattaa kahteen vuoteen.”, toteaa Kauma.

Akateemisen pohjakoulutuksen omaava henkilö voisi hankkia ammatin toiselta alalta esimerkiksi ammattikorkeakoulusta. Tähän voisi riittää kahden vuoden koulutus, jotta lopputuloksena olisi uusi ammatti tai tutkinto. Kouluttautuminen erityisesti työvoimapulasta kärsivään ammattiin palvelisi sekä yksilön että yhteiskunnan etua.

”Työn saaminen vaikeutuu jo muutaman kuukauden työttömyyden jälkeen. Jos esimerkiksi viisikymppinen hyvin koulutettu henkilö jää kokonaan työelämän ulkopuolelle, jää yhteiskunnalla osaamispotentiaalia käyttämättä ja sosiaalitukien käyttö lisääntyy”, jatkaa Kauma.

Työttömyydestä huolimatta on yhteiskunnassamme joillakin aloilla työvoimapulaa. Työvoiman tarve ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemasta ammattibarometristä, jonka tulokset perustuvat vuoden 2018 helmi- ja maaliskuun aikana tehtyihin arvioihin noin 200 eri ammatista.

”Esimerkiksi rakennusalalla sekä terveys- ja sosiaalialalla, varhaiskasvatuksessa ja ohjelmisto- ja sovellussuunnittelussa työvoimapula on jo merkittävä ongelma”, jatkaa Kauma.

Työttömyysturvalla opiskelu maksaa yhteiskunnalle ja julkiselle taloudelle enemmän kuin opiskelu esimerkiksi opintotuen varassa, mutta hyödyt ovat suuremmat. Uudelleenkoulutettu, työikäinen ja työkykyinen ihminen pääsee toiselle alalle ja uuteen tehtäviin.

”Jokaiselle työkykyisellä ja työhaluisella on oikeus työhön. Meidän tulee poistaa esteet, joita tämän päivän työttömät kohtaavat”, päättää Kauma.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018