Alavudella Attendon Pelimanni-hoitokodin toiminta on keskeytetty siellä ilmenneiden monien vakavien puutteiden vuoksi. Hoivakodissa ei ollut tarvittavaa määrää hoitajia, ja kuusi vanhusta oli menehtynyt lyhyessä ajassa.

“Pelkkä hoitajamitoituksen muuttaminen ei selvästi riitä. Tarvitaan tuntuvia rangaistuksia, jotta villin lännen meininki kaikkein heikompien hoivassa saadaan päättymään. Pelimannissa ei ole ollut yhtä tai kahta korjattavaa puutetta, vaan useampia, aina henkilöstömitoituksesta lääkehuoltoon ja ruoanjakeluun. Hoivakoti oli aloittanut toimintansa ennen asiaan kuuluvia lupia ja siellä on ollut lyhyen ajan sisällä useita kuolemantapauksia sekä työntekijöiden joukkopako. Tämä on aivan järkyttävää, ja ylittää ymmärrykseni täysin”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

Aluehallintovirasto toimi eilen nopeasti ja keskeytti hoivakoti Pelimannin toiminnan. Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä on ottanut hoivakodin haltuun.

Sosiaali- ja terveysministeri Mattila: kuntapäättäjät, ottakaa selvää hoivapalveluidenne tilasta

“Etelä-Pohjanmaan aluehallintovirasto toimi aivan oikein, kun se puuttui hoivakodin toimintaan”, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila sanoo. “Olen tyytyväinen, että tässä tapauksessa valvonta toimi. Mutta ongelma on osoittautunut nyt niin laajaksi, että kuntapäättäjien on syytä tarkistaa omien hoivapalveluidensa tilanne kaikkialla Suomessa.”